Боговдъхновеност на Писанието (лекция 2) 18 юни, 2013 – Категория: Дискусии, Книга на книгите – Тагове: , , , , , , , ,

Вдъхновението е тайнствена сила, която властно въздейства върху душата на човека, карайки го да създава произведения, които дори превъзхождат разбирането на самия творец. Такова вдъхновение е дар Божи. Но боговдъхновеността е нещо повече. То е особено въздействие на Светия Дух върху човека, откриващо му истината на вярата„, казва прот. Александър Мен.

Защо и как Църквата утвърждава вярата за библейските книги като за Писание, сътворено по вдъхновение на Божия дух? И как едновременно с това библейските автори запазват свои специфики по отношение на стила или на историческата епоха? Това са само част от въпросите, на които ще потърсим отговор на втората среща от поредицата лекции, посветени на Библията.

Лектор и на втората среща от поредицата ще бъде доц. Димитър Попмаринов – декан на Православния богословски факултет към ВТУ и преподавател по Стар Завет и еврейски език. Научните му интереси са в областта на библеистиката, исагогиката и библейското богословие. Автор е на книги и публикации в специализирания печат, както и на публицистични текстове по актуални проблеми на църковния живот.

Всеки месец лекциите от цикъла „Книгата на книгите“ срещат аудиторията с утвърдени български преподаватели по библеистика. Срещите са отворени за всеки, който има интерес и изпитва жажда за общение с Божието Слово.

Очакваме ви!

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици“ (София, ул. Проф. Асен Златаров 22)
Кога: 20 юни (четвъртък), 18:30 ч.
Вход: свободен

Дарение за издаване на християнска литература

« Новото място за книги и срещи в София
Дискусия на тема „Православие и психотерапия“ »