Библейска беседа за свободната воля и Божието предзнание и премиера на книгата „Библейско богословие“ предстоят през октомври 29.10.2018 – Posted in: Дискусии, Книга на книгите – Tags: , , , , ,

„…които Той е предузнал, тях е и предопределил да бъдат сходни с образа на Сина Му, та Той да бъде първороден между многото братя“ (Рим. 8:29)

Често в ежедневните си разговори използваме изрази като „такава му е съдбата“ или „писано му е…“. Но какво казват библейските текстове по темата за това дали има предопределеност и какви са измеренията на Божието предзнание?

Творецът е създал човека със свободна воля, но какво се има предвид тогава в онези места от библейския текст, в които се говори за „Божии избраници“? За онези, които Създателят е избрал „още от майчина утроба“ (вж. Гал. 1:15, Йер. 1:5)?

На тези въпроси заедно с библеиста доц. д-р Димитър Попмаринов ще потърсим отговор в поредната библейска среща от месечната поредица „Книгата на книгите“, посветена на темата „Свободната воля на човека и Божието предзнание в Свещеното Писание“.

В същата вечер заедно с беседата, ще бъде представена и новата книга „Библейско богословие. Академични есета“ на доц. Попмаринов. Новото издание е ориентирано към всички, които биха искали да задълбочат разбирането си за основния текст на нашата вяра – Библията. Книгата изследва едни от най-същностните въпроси на библейската антропология, включително и разбирането за пола и брачния съюз; за Божието Откровение и историята; за библейското богословие в православен, протестантски и римокатолически контекст и т.н. Рецензенти на книгата са проф. протопрезв. д-р Николай Шиваров и проф. д-р Иван Желев.

 

Лектор

Доц. д-р Димитър Попмаринов преподавател по Стар Завет в Православния богословски факултет на Великотърновския университет

 

 

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. Проф. Асен Златаров 22) Кога: 30 октомври (вторник), 18:30 ч.

 

Дарение за издаване на християнска литература

« Рубриката „Книги за днес“ през октомври представя изданията на академик Владета Йеротич
Дискусия „Национализмът и единството на Църквата“ предстои през май »