Дискусия на тема „Православие и психотерапия“ 11.06.2013 – Posted in: Православие и съвремие, събития – Tags: , , ,

„Истинността на една вяра се демонстрира именно чрез нейната терапевтична сила. Ако изцелява – значи е истинска вяра, ако не носи изцеление – значи не е истинска“. Тези думи на митрополит Йеротей (Влахос) отварят вратите към голямата тема за Православието като терапия за душата.

Дали православната вяра действително преобразява личността? Въпрос, особено актуален за съвременния човек, страдащ от зависимости, депресия, неврози и други психични разстройства. Именно на темата „Православие и психотерапия“ ще бъде посветена четвъртата среща от поредицата „Православие и съвремие“ на интернет портала Православие.БГ, която ще се проведе на празника Възнесение Господне. Очакваме ви!

Участници

ставр. иконом Ангел Ангелов
Предстоятел на столичния старинен храм „Св. София“ и протосингел на Софийската света митрополия. През 1997 г. е ръкоположен за свещеник. Преподавал е християнска философия като хоноруван асистент в Богословския факултет. Специализирал е в Старокатолическия факултет на университета в Берн, Швейцария. Служил е в параклиса „Св. Троица“ и в църквата „Св. Мина“ в столичния квартал „Модерно предградие“.

Мария Иванова
Доктор по богословие, преподавала е обща психология, курс по пастирска психология и психология на религиозното формиране и развитие на личността в магистърска програма на Богословския факултет на СУ. Работила е като редактор в Синодалното издателство на БПЦ, а от 2007 г. е координатор на издателската програма за православна литература „Омофор“ на фондация „Покров Богородичен“. От 2012 г. е докторант по психология на личността към БАН.

д-р Николай Михайлов
Психиатър и богослов, преподавател по психология в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Зам.-председател на Комисията по правата на човека и вероизповеданията и член на Комисията по култура в 40-ото Народно събрание. Автор на множество аналитични статии в периодичния печат.

Модератор
доц. Костадин Нушев
Преподавател по нравствено богословие в Богословския факултет на СУ. Води курс по християнска биоетика в магистърска програма на Философския факултет на СУ. Член е на Централната етична комисия по трансплантация. Автор е на пет самостоятелни книги (монографии и студии), на над 30 публикации в научни издания и на множество статии в църковния периодичен печат и в православни интернет издания.

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици“ (София, ул. Проф. Асен Златаров 22)
Кога: Възнесение Господне, 13 юни (четвъртък), 18:30 ч.

Дарение за издаване на християнска литература

« Боговдъхновеност на Писанието (лекция 2)
Вяра и чудо »