Българските църковни общини в Америка и Чикаго

Българските църковни общини в Америка и Чикаго (Документална хроника)

Книгата е документална хроника разказваща за създаването на българските православни общини в САЩ от началото на 20 век до наши дни и съпътствуващите ги възходи и падения. Текста е илюстриран с факти и документи от архивите на Светия Синод, МВнР и Държавна Сигурност и други източници, както и спомени на участници в събитията с някои от които авторът се е срещал и разговарял.

4.80лв.

Product ID: 4872 Код: ebook128 Категория:

За да закупите тази електронна книга (е-книга) изпратете SMS с текст ebook128 на кратък номер 1703 за всички мобилни оператори (Виваком, Мтел и Глобул). Цената на един SMS e 4.80 лв. (с включени 20 % ДДС). Към момента електронната книга (е-книга) ebook128 се предлага само в *.pdf формат.

ПОСТЪПЛЕНИЯТА ОТ КНИГАТА ЩЕ СЕ ДАРЯВАТ НА ДОМ ЗА СИРАЦИ „СВЕТИ НИКОЛАЙ“ с. НОВИ ХАН

***

За книгата:

Книгата е документална хроника разказваща за създаването на българските православни общини в САЩ от началото на 20 век до наши дни и съпътствуващите ги възходи и падения. Текста е илюстриран с факти и документи от архивите на Светия Синод, МВнР и Държавна Сигурност и други източници, както и спомени на участници в събитията с някои от които авторът се е срещал и разговарял. Документите са приложени към книгата, което й предава достоверност. Отделено е място на ролята, която ДС е възлагала на изпращаните зад граница свещенослужители. За начините на контрол който е трябвало да упражняват върху дейността на „вражеската емиграция” и техните организации отвъд желязната завеса. Разколът от 1963 г. е представен в неговата истинска същност –   противоречия между отделни личности, а не идеологически различия. Авторът споделя тревогата си от тенденцията, църквите ни в САЩ да загубят връзката с майката-църква в България.  Смята, че за нас православните християни  от български произход, пръснати по широкия свят е синовен дълг, чест и достойнство да бъдем част от своята българска Църква, съхранила ни като народ и държава.

За автора:

д-р Георги Иванов е роден в град Неврокоп, сега Гоце Делчев. Там завършва гимназия. Военната си служба отбива в Трудова повинност. Като трудовак работи по строителството на Брикетната фабрика към ТЕЦ „Марица изток“ и Оловно цинков комбинат край Пловдив, прокарване на водопровод от местността „Меча поляна“ до пътя Пловдив – Кърджали над село Новаково, строителството на пътя Велинград – Софат Дере и водопровода с водохранилището на „Конска поляна“ над МОК „Медет“ – Пирдоп. Завършва Висшия химико­технологически институт в София. По-късно пак там защитава дисертация. От доста години е в Чикаго. Започва работа като Reaserch Associate в Illinois Institute Of Technology (IIT). Участвува в създаването на изследователски център и научна програма към него (Center of Excellence in Роlутег Science and Engineering). След успешеното начало на Центъра е избран за професор. Поканен е в Tennessee Technological University – Cookvillee, Tennessee, където създава и ръководи подобна лаборатория. Понастоящем работи като старши инженер в изследователския сектор на голяма частна компания и като хоноруван професор в IIT.

Изтеглете или разгледайте демонстративен файл на електронната книга:

„Българските църковни общини в Америка и Чикаго“ във формат *.pdf от тук

Дарение за издаване на християнска литература

Автор

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Българските църковни общини в Америка и Чикаго”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 1 =