Славистични и българистични проучвания

Константинос Нихоритис

14.00лв.

В наличност

Product ID: 934 Код: BUXX0003 Категория:

Констанинос Нихоритис е роден през 1955 г. в селцето Калитея край древния град Тива – Гърция. Завършва Атонската академия „Антониада” през 1976 г. Същата година е изпратен в Софийската духовна академия „Св. Климент Охридски” и я завършва през 1981 г. По-късно, като стипендиант на БАН е аспирант към Кирило-Методиевския научен център, с научен ръководител акад. Петър Динеков и защитава дисертация на тема: „Атонската книжовна традиция в разпространението на кирило-методиевските извори (по неизвестни и непроучени материали)”, издадена в седмия том на поредицата „Кирило-Методиевски студии”. В това изследване се установява творческата намеса на светогорските книжовници.
Той проучва проблема за българското новомъченичество и Атон и го защитава като хабилитационен труд по философия в Богословския факултет на Великотърновския университет. През 2000 г. излиза неговата книга за делото на Солунските братя за приобщаването на славянския език към византийската култура, написана на гръцки език и издадена от солунското издателство „Херодот”. От същото издателство са издадени още две негови монографии: „Старославянски и църковно-славянски език и граматика” (2003 г.), и „Влиянието на Света гора върху духовния живот на православните славяни” (2004 г.).
От 1999 г. преподава български език и литература в новосъздадения факултет по Балканистика към Солунския университет, а от 2000 г. е доцент в същия факултет и преподава Български език и литература, Славянска палеография и Духовна култура на славянските народи. Автор е на учебници и помагала по български език за нуждите на гръцките студенти.

Автор: Константинос Нихоритис
Година на издание: 2005
Меки корици
Формат: 16,5 х 24
Страници: 320
ISBN: 954-493-008-6

Дарение за издаване на християнска литература

Тегло 0.5000 кг
Издател

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Славистични и българистични проучвания”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × three =