Разпродажба!

Наръчник за адаптиране на библейски текстове за деца от предучилищна възраст

,

Original price was: 19.00лв..Current price is: 15.20лв..

Предложеното на вниманието на читателя изследване е сериозен научен труд, насочен както към специалистите и преподавателите в областта на предучилищната педагогика, така и към всеки, който проявява интерес към началното образование и възпитание на децата. Това изследване е явление в областта на педагогиката в нашата страна, защото успешно съвместява научното познание и методи с въпросите на християнската вяра, нравствеността и техния произход – Божието откровение, съдържащо се в Свещеното Писание. Умението то да се предаде на децата по разбираем за тях начин напълно съответства на думите на Иисус Христос Оставете децата да дохождат при Мене и не им пречете“ (Лука 18:16).

Предложеното изследване в своята теоретична страна ясно настоява на децата в предучилищна възраст, т.е. в детските градини, да се предлагат правилно изградени ценностни ориентири. За целта авторката ползва като примери библейски разкази (наративи), които са основни стълбове, върху които стъпват християнското учение, европейската и родната ни култура. В тях е вплетена цялата ни история, национален манталитет и народностният ни етос. В постигането на своите цели този педагогически модел, настоява авторката, е необходимо постоянно да надгражда знанието, което се предлага на децата, с възпитанието. Това е духовното знание, което залага темелите на техните личности, а по такъв начин помага и за изграждането на добра ценностна система в обществото.

В практическата страна на своето изследване авторката основно стъпва на педагогическата методология, но веднага след това – на библейската херменевтика и текстология. За това помага и много добрата ѝ богословска подготовка. За да обоснове правилността на своя анализ, тя използва педагогически експеримент в детска градина с група деца, навършили шестгодишна възраст, в продължение на една година. Резултатите, които се получават в края на експеримента, дават много добри, положителни резултати. Те са следствие от добрия избор, систематизация и приспособяване на библейските разкази до такова състояние, което дава възможност децата да разбират съдържанието им по възможно най-добрия начин.

Илиана Димова е успяла чрез това изследване да предложи особено навременно и необходимо пособие, което е поднесено по разбираем и същевременно професионален начин. Синтезът, който тя осъществява между педагогическата и библейско-богословската методология, е в помощ на учителя умело да съчетае библейските разкази с тяхната нравствена сила и с педагогическите изисквания на съвремието.

Проф. д-р Димитър Попмаринов

© Юлия Станкова, изображение на корицата, ‚‚Усмивката на Сара”, фрагмент

© Издателство Омофор, 2022 г.

Дарение за издаване на християнска литература

Тегло 0.372 кг
Автор

Корици

Меки

Редактор(и)

проф. д-р Димитър Попмаринов

Формат

140/210

ISBN

978-954-2972-90-7

Вид на книгата

Език

български

Страници

300

Издател

Година на издаване

2022

Тегло

0.372

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Наръчник за адаптиране на библейски текстове за деца от предучилищна възраст”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × three =