Разпродажба!

Зографи отвъд границите. Възникването на Тревненската художествена школа в контекста на балканското изкуство XVII – XVIII в.

, , , ,

Original price was: 15.00лв..Current price is: 12.00лв..

Книгата „Зографи отвъд границите. Възникване на Тревненската художествена школа в контекста на балканското изкуство“ на Ваня Сапунджиева представя едно нетрадиционно за изкуствознанието в България изследване. За първи път намират отговор въпросите: Как се създава изкуството в Трявна; кои са учителите на първите тревненски майстори; какви са корените на художествената традиция; първите имена, които са  станали известни; имат ли връзка с известните зографски фамилии? Изследването привежда доказателства относно тезата за възникването на живописта в Трявна като продължение на зографската традиция на зографите от Линотопи и на тези, пребивавали в Арбанаси, с произход от регионите на Южна Албания, Република Македония и Северозападна Гърция.  Най-голямата стойност на книгата е, че за пръв път арбанашките и ранните тревненски произведения са поставени в много широк балкански контекст и така намират естественото си място в богатата тъкан на православното балканско изкуство през Османския период.

Ваня Супунджиева  е гл. ас. д-р, преподавател по иконопис в катедра „Църковни изкуства“ към Православния богословски факултет към Великотърновския университет.

Издателство Омофор

Дарение за издаване на християнска литература

Тегло 0.500 кг
Издател

Автор

Корици

Меки

ISBN

978-954-2972-52-5

Език

български

Страници

143

Година на издаване

2016

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Зографи отвъд границите. Възникването на Тревненската художествена школа в контекста на балканското изкуство XVII – XVIII в.”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 + eight =