Изчерпан

Изтъкнати музикоучители – певци на източното православно църковно пеене

, ,

8.00лв.

Изчерпан

Книгата съдържа 45 кратки очерка за изтъкнати православни музикоучители-певци. Напълно логично ударението е поставено върху деятелите на реформата от XIX век. Същевременно в изданието са включени очерци както за техни предшественици, така и за продължителите на делото им през ХХ век. По този начин е очертана една широка панорама на развитието на православната музика, започваща от времето на светите Роман Сладкопевец и Йоан Дамаскин и завършваща почти до наши дни. Авторът се е постарал да представи не само добре познати имена като преп. Йоан Кукузел, Петър Лампадарий Пелопонески, йером. Неофит Рилски, но и такива, които у нас са по-малко известни – като протопсалтите на Вселенската патриаршия Трасивул Станица и Димитър Сурландзис. В книгата откриваме ценна информация за църковнопевческата дейност на личности като Сава Доброплодни и Наум Миладинов – брат на известните възрожденски просветители Димитър и Константин Миладинови. Откроен е приносът на Антон Пан – българина, който има много голяма заслуга за усвояването на реформираната невмена нотация в Румъния. Представени са заслугите в областта на богослужебната музика на Макариополски епископ д-р Николай (Кожухаров) и на други музикоучители от ХХ век.

Авторът на книгата Ивайло Борисов е възпитаник на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ и на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където се дипломира с магистърска степен по богословие в магистърската програма „Литургия и музика“ под ръководството на отец дякон доц. д-р Иван Иванов. В момента е псалт в столичния храм „Св. Дух“ в квартал „Надежда“. Книгата е публикувана с благословението на Софийска света митрополия под редакцията на г-н Андрей Касабов и с предговор от протойерей Кирил Попов. Изданието е осъществено с любезната помощ на Дирекция „Култура“ при Столична община.

В увода към книгата авторът цитира възгледа на прот. Георги Флоровски за историята: „Крайната цел на изучаването на историята не е в това да се установят обективни факти като дати, места на действия, числа, имена и други. Всичко това е само една необходима подготовка. Крайната цел е срещата с живи хора„. Именно срещата с вечно живите бележити музикоучители придава особена стойност на изданието и го прави ценно пособие за всеки, който има отношение към православната църковна музика.

Дарение за издаване на християнска литература

Автор

Корици

Меки

Редактор(и)

Андрей Касабов

Формат

16/23

ISBN

978-619-90200-2-9

Страници

87

Издател

Година на издаване

2014

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Изтъкнати музикоучители – певци на източното православно църковно пеене”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × four =