Светилища, разделени с граница

, , ,

5.00лв.

Книгата „Светилища, разделени с граница“ е посветена на българските църкви и манастири в районите около сръбско-българската граница. В книгата са описани църквите, манастирите, параклисите, оброчните паметници, които попадат в Западните покрайнини.
„Целта е да се направи духовно единение между българите от едната и от другата страна на границата, за да се покаже, че те винаги са били едно цяло и че границата, след като ги е разделила физически, не ги е разделила духовно“, подчерта авторката.
Разгледани са и манастирите в Трънско, в Драгоманско, в Годечко, в Босилеград, в Своге, както и манастирите покрай река Ерма.
В този район попадат манастирът „Свети Илия“, царибродската църква „Успение на Пресвета Богородица“, манастирът „Св. Архангел Михаил“, църквите „Св. св. Петър и Павел“, „Света Троица“, „Свети Четиридесет мъченици“ и много други.

Зденка Тодорова е родена на 21 март 1960 г. в Цариброд. Автор е на четири книги „Венчална рокля“ (поезия),“Докосване до духовните светилища в Западните
покрайнини“ (история),“Взривената памет“ (история), както и на един документален филм за Цариброд „Докъдето погледът ти стига“. Завършила е българска филология в Белградския университет, занимава се с правозащитна, писателска и публицистична дейност. Председател е на Хелзинкския комитет на българите в Сърбия. Книгата „Светилища, разделени с граница“ е част от проекта „Документационен център на българите в Сърбия.

 

Дарение за издаване на християнска литература

Автор

Корици

Меки

Формат

14.5/20.5

ISBN

9789549197723

Страници

100

Издател

Година на издаване

2007

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Светилища, разделени с граница”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 2 =