Вярата, която изповядваме

, ,

7.00лв.

Книгата е предназначена за хора, които правят първите си стъпки към Църквата. Авторът се стреми да предложи достъпни отговори на най-съществените въпроси, свързани с учението и практиката на Православната църква.

Архиепископ Павел е предстоятел на Финландската православна църква от 1960 г. В сравнение с останалите православни църкви Финландската е малка – около 70 000 причастници, които са разпръснати из цяла Финландия и живеят сред лутеранско мнозинство. Във време обаче, когато почти навсякъде по света – и в традиционно православните страни, и в Западната „диаспора” – Православната църква преживява криза, малката Финландска църква е образец не само на ред и стабилност, но преди всичко на духовна жизненост и вътрешен растеж. Това тя дължи в немалка степен на своя „отец архиепископ” и „владика”, както любящо го нарича неговото паство заради наистина уникалното му духовно и пастирско водителство.

„…Наричаме Православната църква просто „Църквата”, така, както в миналото гърците използвали думата „християни”, когато говорели за православните. Това следва естествено от факта, че Православната църква е органически същата общност (еклисия), която получила своето начало при слизането на Светия Дух в Иерусалим на Петдесетница. През историята тази общност се е съхранила неизменна на много от местата упоменати в Новия Завет. Като пряко продължение на Църквата от апостолското време Православната църква не се нуждае от доказателства за своята историческа автентичност.

Отговаря ли обаче Православната църква днес на тази представа за общността от апостолското време, която добиваме при четене на Новия Завет и писанията на апостолските мъже? Да – доколкото възрастният човек прилича на детето от снимките на своето детство. Въпреки своето развитие, Църквата в ХХ век е същата по естество и дух – такава, каквато е била и в самото начало. Идването на Христос, когато „времето се изпълни” (Марк. 1:15) е конкретно събитие; всъщност, нашият календар започва от тогава…

Църквата е на Светия Дух, но какво да кажем за нейните членове? … Принадлежността към Църквата означава членство в Божия народ и харизма на царствено свещенство. Тази харизма не означава свещеническа служба отделно на един индивид, а участие в общата служба на Божия народ в храма…”

Издателство Омофор

Дарение за издаване на християнска литература

Издател

Автор

Превод от английски

Мариян Стоядинов

Редактор(и)

Димитър Попмаринов

Година на издаване

1998

Вид на книгата

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Вярата, която изповядваме”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 + six =