Разпродажба!

Езерни молитви

, ,

Св. Николай Велимирович

10.00лв.12.00лв.

Product ID: 775 Код: VPXC0005 Категории: , , Етикет:

alt

Той с молитва мисли, с молитва философства. Усеща се, че през него говорят светлоносните души на великите православни подвижници и особено чудната душа на Симеон Нови Богослов. Той с молитва усеща Бога, с молитва усеща и цялата твар. Той е в молитвена връзка с всичко. Към това води Православието и само Православието. Душата цяла се събира в молитвата, и върви през това безкрайно мъчно нещо, наричано свят, водена от молитвата, защото молитвата е едничкият зрящ пътеводник на ума, сърцето и волята.

Владика Николай Велимирович е роден на 23 декември 1880 г. в с. Лелич, Южна Сърбия. Завършва богословие в Белград; специализира в Берн, Женева, Лондон и Петербург. Защитава докторат по богословие в Берн и по философия в Женева. След завръщането си от Европа през 1909 г. приема монашество в манастира Раковица. Преподава богословие в Белградската духовна академия.

Във войните от 1912 до 1918 г. участва активно като доброволец, проповядва и помага на пострадалите. През 1915 г. правителството го изпраща в Англия и Америка. Връща се през 1919 г., когато го избират за Жички епископ. През 1920 г. е преместен в Охридската архиепископия, но по настояване на Архиерейския събор и народа е върнат отново в Жича (1936 г.).

След окупацията на Югославия през 1941 г. е интерниран от германските нацисти и изпратен в злокобно известния концлагер Дахау заедно със сръбския патриарх Гавриил. Освободен през 1945 г., той не се връща в комунистическа Югославия, а през 1946 г. се преселва в САЩ. Пише и преподава до смъртта си на 18 март 1956 г. Умира, застанал в молитва, с разтворена Библия в ръце. До 1991 г. мощите му се пазят в американския сръбски манастир „Св. Сава” в Либъртсвил. След падането на комунизма в Югославия е изпълнено изказаното приживе горещо желание на Владика Николай – да бъде погребан на родна земя, в родното си село. Скоро след това той е канонизиран от Сръбската Православна Църква.

Издателство Омофор

Дарение за издаване на християнска литература

Тегло 0.360 кг
Издател

Автор

Превод от сръбски

Андрей Романов

Редактор(и)

Пламен Сивов

Година на издаване

2009 (второ преработено и допълнено издание)

Корици

Меки

Формат

14х20 см

Страници

319

ISBN

978-954-9700-79-4

Вид на книгата

,

1 отзив за Езерни молитви

  1. neofit

    Изумително, просто изумително. Такъв невероятен синтез! Всяка от молитвите на св. Николай е по съдържание високо богословие, по форма – любовна лирика, а по енергията си – дълбока молитва. И после разправят съседите, че християнството убивало изкуството и възпрепятсвало творчеството. Е, съседи! Какво да ги правиш? Да ни дойдат на гости, пък тогава да си говорим за верови въпроси…Инак – докато са ни просто съседи ще си говорим само за зверови въпроси. Ще рече някой – отидете им вие на гости. Да им отидем, ала не отварят…
    Прочее, "чукайте и ще ви се отвори"…Езерните молитви на владиката почукват нежно на сърцето на всеки човек, ала събарят стени със страшната сила на исинното Слово.

Добавяне на отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen + 13 =