Изчерпан

Петкана

Лиляна Джурович

7.00лв.

Изчерпан

Product ID: 1988 Код: BFBP0052 Категория:
Aвтор: Лиляна Джурович
Година на издаване: 2008
Меки корици
Формат: 21х14
Страници: 176
ISBN 978-954-330-148-5

Романът „Петкана“ проследява живота на обичаната и почитана светица на Православието – света Параскева (Петка). Жизнеописанието на светицата изцяло следва житието й, написано от свети патриарх Евтимий Търновски. Книгата е построена по своеобразен начин: всеки герой разказва за светицата, а и тя самата говори за себе си. Описан е земният й път и нейните чудотворни свети мощи. Така в книгата присъства и средновековна България. Препоръчваме томчето на нашите любознателни читатели.

Лиляна Хабянович Джурович: Само Бог не ни е изневерил

Лиляна Хабянович Джурович е родена на 6 септември 1953 г. в Крушевац. „Произлизам от семейство, в което са се смесили сръбска, хърватска и черногорска кръв, срещнали са се различни религии. Живяла съм и в Сърбия, и в Хърватска. Още през детските си години видях злото лице на националната и верската омраза. Усетих относителността на всички национални митове, ала също и значението им за националното съзнание и оцеляването на народа“, казва писателката.

През 80-те тя завършва икономика в Белград. Работи в банка, след това в туристическа агенция. По това време излизат първите й книги: „Явна птица“ и „Ана Мария не ме обичаше“.

В края на 1991 г. става журналист в „Дуга“, по това време най-четеното списание в Югославия. „Писах за престъпленията, злоупотребите, корупцията, които тегнеха върху живота в Сърбия, изолирана от света поради санкциите на ООН. Разкрих финансовия скандал на десетилетието, в който на едната страна бе застанал политическият и икономическият елит, а на другата – ограбеният народ. Заради тези статии бях съдена от функционерите на трите най-големи политически партии от онова време – на Милошевич, на Шешел и на Драшкович. В съда доказах, че съм написала истината. Въпреки това бях осъдена и само обстоятелството, че съм майка на малко дете, ме спаси от затвора“, казва тя.

През 1995 г. напуска журналистическата професия и се посвещава изцяло на мечтата от детските си години – литературата.

През юни 2003 г. създава собствена издателска къща „Глобосино Александрия“. Първото публикувано заглавие е романът й „Ангелска игра“. Впоследствие излизат и други книги на писателката: „Ива“, „Женско родословие“, „Пауново перо“, „Петкана“, „Всех скорбящих радост“ (роман за земния живот на Богородица) и др.

„Като момиче бях почти пълна атеистка. Много време мина, преди да стана сигурна и уверена християнка. Отдавна вече живея с усещането, че това, което изглежда невероятно, не е и невъзможно. Дълбоко вярвам, че ние, човешките същества, не сме сами на света… Всички велики идеи, които в течение на историята са топлили с надежда човешките сърца, се оказаха илюзии. Само Бог не ни е изневерил. Тука е. И чака да се върнем при Него“.

По материали от личния сайт на писателката www.habjanovic.co.yu.

Дарение за издаване на християнска литература

Тегло 0.2500 кг
Издател

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Петкана”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 + nine =