Разпродажба!

Животът на св. Сава

, ,

Св. Николай Велимирович

2.50лв.5.60лв.

Product ID: 2224 Код: BSBP00074 Категории: , , Етикет:

alt

Томчето представлява изключително пространно житийно послание от светец към светеца, от святост към святост. Макар, че светостта няма топографски измерения иконичността на св. Сава се усеща навсякъде по сръбската земя. Той е дълбоко свързан и с България. Препоръчваме тази книга на всички християни и само можем да съжаляваме, че никой у нас не успя да напише толкова красив, вълнуващ, топъл и съвременен текст за св. Йоан Рилски.

Владика Николай е роден на 23 декември 1880 г. в с. Лелич, Южна Сърбия. Завършва богословие в Белград; специализира – в Берн, Женева, Лондон и Петербург. Защитава докторат по богословие в Берн и по философия в Женева. През 1909 г. приема монашество в манастира Раковица. Преподава богословие в Белградската духовна академия. През 1919 г. е избран за Жички епископ. След окупацията на Югославия през 1941 г. е интерниран от германските нацисти и изпратен в концентрационния лагер Дахау заедно със сръбския патриарх Гавриил. Освободен през 1945 г., той се преселва в САЩ, където пише и преподава до смъртта си на 18 март 1956 г. До 1991 г. мощите му се пазят в сръбския манастир „Св. Сава“ в Либъртсвил. След падането на комунизма в Югославия е изпълнено изказаното приживе горещо желание на Владика Николай – да бъде погребан на родна земя, в родното си село. Скоро след това е канонизиран от Сръбската Православна Църква.

Издателство Омофор

Дарение за издаване на християнска литература

Тегло 0.220 кг
Издател

Автор

Година на издаване

2009

Формат

16,5х11

Корици

Меки

Страници

252

Вид на книгата

,

1 отзив за Животът на св. Сава

  1. Vikentii

    Из под вдъхновената ръка на сръбския епископ св. Николай Велимирович е произлязла невероятна, мъдра и ценна книга. Разказът в нея е увлекателен и поучителен. Той не е просто история, а истинска проповед.

Добавяне на отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight + 5 =