Изчерпан

Фотий патриархъ Константинополски до князъ Борисъ. Папа Николай

патриарх Фотий, папа Николай I

8.00лв.

Изчерпан

Product ID: 1129 Код: BIGC0023 Категория:
Тази книга съдържа отговорите на запитванията, с които покръстителят на България св. княз Борис I, в Христа -Михаил, при кръщението си се е обърнал към Цариградския патриарх (св. Фотий) и Римския папа (Николай I).
Двете послания са плод на държавното значение и личния смисъл, който българският владетел очевидно е влагал в това си решение и на неговото искрено желание да получи от възможно най-авторитетно място разяснения на основните истини на християнската религия, както и напътствия относно принципите на организация на духовния и политическия живот в една християнска държава, произтичащи от тях. Отговорите-послания, получени от двамата археиереи и по-точно тяхното едновременно поднасяне в настоящето издание, заедно с подобаващ коментар и пояснения, предлагат на съвременния читател няколко твърде ценни възможности, както и поне толкова начини за прочит на тази книга.
Текстът на целия сборник е снабден с всички атрибути на едно академично издание: обяснителни бележки – на преводачите от старогръцки и латински език, на съвременния редактор и съставител; както и с нов предговор от последния; с подробни индекси на използваните понятия и собствените имена. Тяхната помощ превръща сериозния и консервативен превод на древните оригинали в интересно и достъпно за неспециалиста четиво, същевременно в удобно за специалиста справочно пособие и в основателна гордост за всяка библиотека.

Автор: патриарх Фотий, папа Николай I
Раздел: Извори и документи. Българско Средновековие
Превод от старогръцки: Варненски и Преславски митрополит Симеон
Превод от латински: Димитър Дечев
Редактор, предговор, обяснителни бележки, съставител: Калин Янакиев
Година на издание: 1994
Меки корици

Формат: А5
Страници:198
ISBN: 954-8337-06-1

Дарение за издаване на християнска литература

Тегло 0.1600 кг
Издател

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Фотий патриархъ Константинополски до князъ Борисъ. Папа Николай”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × two =