Изчерпан

Византийски икони

Златина Карчева

17.00лв.

Изчерпан

Product ID: 1253 Код: CAXX0001 Категория:
Автор: Златина Карчева
Година на издаване: 2006
Меки корици
Формат: 16/70/100
Страници: 107
ISBN – 10: 954-607-723-2
ISBN – 13: 954-607-723-3

Практическо ръководство за изписване
„Изучаването и изповядването на Христовото учение е немислимо без свещените изображения – иконите; те са неделима част от Православното вероучение и традиция.
Настоящият труд е полезен и актуален, както за утвърдени иконографи, така и като справочник за всеки, който се интересува от историята, развитието и технологията на иконописта.
Уверен съм, че практическото приложение на съдържанието ще доведе до обогатяване на всички, които имат интерес от това изкуство и осезателен резултат върху облика на иконите, които ще се появят занапред в нашите храмове, изписани от автори, носещи църковно съзнание и благодатно водени от Светия Дух”
Монах Иаков Руенски

Дарение за издаване на християнска литература

Тегло 0.3000 кг
Издател

3 отзива за Византийски икони

 1. kadosh

  Книгата дава ценна информация за българския читател и е напълно в православен дух, явно авторът познава Православното предание добре, но книгата е малко скъпа като че ли.

 2. Odessos

  Книгата е доста добра и освен това, със съдържанието си, запълва една празнина в българската литература. Много ценен наръчник за начинаещите иконописци. Мисля, че си заслужава цената.
  Обаче едно нещо ме дразни много – в цялата книга авторката показва изключително преклонение пред гръцката иконописна традиция и набиващо се на очи пренебрегване на българската. Наистина ние сме единоверци и с гърците, и с руснаците, и със сърбите, и с др. народи, от които можем да научим това или онова, но да не забравяме, че сме по род българи.

 3. diyandimitrov

  Много добро,подробно изследване на технологията на иконописта,характерна не само за Гърция,но и за целия Православен свят в периода XIII-XVIIв. В България най ценните експонати от този период са събрани в Криптата на "Св.Александър Невски" В България този период от развитието на иконописта ,винаги е бил пренебрегван за сметка на стотиците издания свързани с иконите от епохата на Възраждането. Докато в останалия Православен свят този период особенно XIV-XVIв. т.н.Палеологов стил се смята за връх в развитието на Православната иконопис. Именно от шедьоврите от този период, съвременните иконописци черпят вдъхновение и се учат. Тази книга е резултат на изследване на гръцки образци и е финансирано от Гръцки институт,но това не означава,че тази технология не е характерна и за България, Сърбия, Русия и т.н. Може би трябва да упрекнем Българските културни институти, че не подкрепят подобни проекти. rn rn Диян Димитров /ръководител на Школата по иконопис при Духовно-просветен център "Св.Архангел Михаил" гр.Варна/

Добавяне на отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 + three =