Енигмата в Костур

,

7.00лв.

ПРЕДГОВОР

Завърших тази монография в края на православната 2020 година, след като дълго време събирах данни и гадаене кой е изобразен в костурската църква „Свети архангели митрополитски“. Публикациите, отпечатани през 2019 г. в обилейното издание по случай 800-годишнината от възцаряването на император Йоан V Асен (1218-1241), се оказаха необходимата приливна вълна, която придаде финален тласък.

Не съм сигурен дали щях да се захвана с писането на тази книга, ако не бяха въпросните публикации. Монетата от Арта, оповестена от Тенчо Попов, кристализира хипотезата, която от доста време обмислях, но не бях убеден, че съм на прав път. Тогава всичко се подреди и материалът се изля като в калъп.
По един уникален и трудно обясним начин това се оказа третата ми поредна книга, свързана с Ивановския скален монастир „Св. архангел Михаил“ край Русе и 800-годишния юбилей от неговото създаване, без въобще да съм си поставял подобна цел. Когато реших да си завърша изследването за църквата в Костур, не подозирах, че и тази тема ще ме отведе към влиянието на Ивановския скален монастир.
Интересът към темата на първата ми книга, свързана с монастира, бе привлечен от голямото разминаване между съвременното разчитане на силно увредените фрески и тяхната действителна иконография. Така се роди „Червената пантофка“.
Цялата събрана информация, покрай това изследване, ме изправи пред полувидимата личност на св. Йоаким Ивановски, за когото до този момент беше известно изключително малко. Беше много странно огромното царско внимание към монастира и почти пълната липса на информация за неговия основател, пръв игумен, велик атонски учител и прочут през средновековието отшелник от Иваново, станал не просто първи български патриарх, а единственият български патриарх, избран с решение на общоправославен събор. Така се роди „Портрет на св. Йоаким“.
В друг аспект настоящата книга е втората, която пиша в Германия, отвъд осезаемите ограничения на обстоятелствата, на териториалните граници и масираните рестрикции от световната пандемия на корона-вируса.

Александър Стойков
30.08.2020 г.
Бад Мюндер (Bad Miinder)
Германия

Дарение за издаване на християнска литература

Автор

Корици

Меки

Формат

20.5/14.5

ISBN

9789549296563

Страници

75

Издател

Година на издаване

2020

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Енигмата в Костур”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × two =