Изчерпан

Терапия на менталните болести

, , ,

9.00лв.

Изчерпан

Опитът на християнския Изток от първите векове

Книгата е заключителна част от един триптих, посветен от автора на концепцията за болестта такава, каквато е развита в патристическите и агиографски текстове на Християнския Изток (I-XIV в.). Изследването е съществен принос към една област от историята на менталните болести и тяхната терапия, която досега е била слабо проучена.
Проблемите, които поставят днес тези болести, тяхното лечение, както и отношението към болните, правят напълно обясним интереса, който християнската мисъл и опит имат за днешната теория и практика.
След като представя начина, по който отците на Църквата възприемат психизма и неговите отношения с тялото и духа, авторът детайлно анализира предполагаемите причини за менталните болести и предлаганите терапии.
В същото време авторът показва как съблюдаването на основните християнски ценности гарантира на болния достатъчна съпричастност и респект; как болните могат да бъдат интегрирани в социалния живот и сами да участват в собственото си лечение, което максимално да отговаря на съвременните тенденции.
Последната част на книгата разкрива дълбокото значение на една от най-странните и вълнуващи форми на аскеза в християнския Изток – юродивостта /лудостта заради Христа/, мнима лудост, чиято цел е постигането на максимално смирение, както и на съпричастност с онези, които както някога, така и днес, живеят в пълна нищета.

Дарение за издаване на християнска литература

Автор

Корици

Меки

Формат

13/21

ISBN

978-954-9992-47-2

Страници

198

Издател

Превод от френски

Юлия Талева

Година на издаване

2013

Тегло

0.218

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Терапия на менталните болести”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten − five =