Изчерпан

Еортология

, ,

20.00лв.

Изчерпан

‘Еортология (от гръцкото εορτη – празник и λογος – слово, реч, разум; мнение, учение) в най-общ смисъл означава наука за празниците. По-конкретно тя се занимава с установяването на различните празници, тяхното историческо развитие, съвременното им състояние, идейното им съдържание, различните календарни системи, влиянието на юдейските и езическите празненства върху някои от християнските, избора на дати за тях, начините на отбелязването им, съставните им части и т.н.
В настоящото изследване са засегнати предимно православни християнски празници. Православната Еортология наред с Химнографията, Типикологията, Сакраментологията и др. е част от Литургическото богословие, което на свой ред е една от най-важните практически богословски дисциплини. Освен от богословска и историческа гледна точка, празниците са обект на изследване още от културолози, психолози, социолози, педагози, антрополози и др. В този смисъл думата „Еортология“ се използва не само в Литургическата наука.

Предметът на Еортологията са празниците и по-конкретно православните християнски празници, тяхното установаване, историческо развитие, идейно съдържание, утвърждаването им в християнското религиозно съзнание, популяризирането им, връзката им със старозаветните празненства, начинът на определяне на датите им, остатъците от езически вярвания в тях и др. Предметът на Еортологията включва денонощния, седмичния и годишния празничен цикъл, както и различните системи за изчисление на времето, т.е. календарите и техните особености..’

Архимандрит Авксентий

Дарение за издаване на християнска литература

Автор

Корици

Меки

Формат

14.5/20

ISBN

978-954-9549-166-8

Страници

463

Издател

Година на издаване

2012

Тегло

0.390

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Еортология”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 2 =