Посланието на Цариградския патриарх Фотий до българския княз Борис

, ,

12.00лв.

Двуезичният настоящ сборник представлява фототипно издание на превода на митрополит Симеон Варненски от миналия век. Широка достъпност придобива българският текст на посланието на св. патр. Фотий към св. княз Борис Покръстител, един рядко ценен документ, който ни отваря прозорец към света на нашите светци от IX век. С този текст съвременният българският читател може да влезе в съприкосновение с вселената на добродетели и вяра, утвърдена от основоположниците на българската църква и държава.

Св. Фотий Константинополски

Името на св. патриарх Фотий е тясно свързано с упоритата борба за първенство, която по това време се водела между Римската и Цариградската църква. По негово време Цариградската църква развила активна мисионерска дейност — св. Константин-Кирил Философ бил изпратен при хазарите в Крим, а по-късно във Великоморавия заедно с брат си Методий. Те били приети в България по покана на св. княз Борис, утвърждавайки Българската църква с богослужение на славянски език, която приема кръщение от Цариград.

Св. патриарх Фотий Константинополски е един от най-образованите за времето си хора. Той развива голяма книжовна дейност, като организира събирането и предаването в съкратен вид на голям брой съчинения, предимно от гръцки автори, в т. нар. Мириобиблос (Μυριόβιβλος). По този начин до нас са достигнали извадки от редица съчинения, чиито оригинали са загубени.

Сведения за българската история се съдържат в неговите писма, като особено важно за нас е посланието му до българския княз Борис, писано по всяка вероятност непосредствено след покръстването на българите (865/866 г.). В него патриарх Фотий дава напътствия на Борис от църковно-религиозен и държавнически характер.

по Източник

Дарение за издаване на християнска литература

Корици

Твърди

Формат

26/18.5

ISBN

9789549118759

Издател

Година на издаване

2017

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Посланието на Цариградския патриарх Фотий до българския княз Борис”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve − eight =