Изчерпан

Прародителският грях

, ,

12.00лв.

Изчерпан

Към читателя

† Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Появата на всеки нов сериозен богословски труд е повод за радост за цялата Църква. Независимо дали той ще представлява нов и оригинален авторски прочит на определен богословски проблем, или ще бъде преводен труд, извършен в стремеж за допълване на достъпната на български език православна богословска литература. Такъв е случаят и с предлаганата на родния читател книга „Прародителският грях“ от големия богослов на двадесетото столетие и протойерей на Православната църква о. Йоан Сава Романидис.

Отец Йоан е автор със собствен и оригинален, и същевременно дълбоко вкоренен в Преданието на Църквата подход към вълнуващите го богословски теми и проблеми. Ето защо не е случаен и фактът, че изказваните от него тези и становища не винаги са били приемани лесно и бързо, класически пример за което е достъпният вече и на български език негов труд върху грехопадението на прародителите. Защитено във вече далечната 1957 г. като дисертационно съчинение, това изследване има за цел да изложи и върне в православното богословско обращение изконното, но за съжаление позабравено апостолско и светоотеческо учение за греха на прародителите – учение, което с времето схоластичните влияния върху православното богословие до голяма степен са замъглили.

За осъществяването на тази цел той се обръща към самите извори на богословието – Свещ. Писание и съчиненията на отците на Църквата, сред които открива и систематично представя пред своите читатели едно специфично разбиране и тълкувание върху греха на прародителите, което сериозно се разминава със схоластичното схващане по този въпрос, но в което отците на Църквата още от първите столетия и след тях показват пълно единство и съгласие. Разбиране и тълкуване, което, както отбелязва и самият отец Йоан – в предговора към първото гръцко издание на своята книга – е изключително важно за разбирането и на сотириологичното учение на Църквата, а бихме добавили, и на цялото православно догматическо богословие.

Предвид всичко казано, благославяме първото българско издание на този наистина ценен и уникален по характера си богословски труд, като го препоръчваме в качеството на догматически издържан и верен на Преданието на Църквата прочит на един от най-ключовите и основополагащи проблеми на богословието въобще. Прочит и тълкувание, от което всички ние в Църквата имаме нужда и днес.

Дарение за издаване на християнска литература

Тегло 0.491 кг
Автор

Корици

Твърди

Редактор(и)

Светослав Риболов

Формат

16/24

ISBN

978-954-91187-4-2

Страници

214

Издател

Превод от гръцки

Борис Маринов

Година на издаване

2017

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Прародителският грях”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − seven =