Изчерпан

Благовестие и мисия. Мисионерско и просветителско дело на светите братя Кирил и Методий и свети Климент Охридски

, , ,

15.00лв.

Изчерпан

Доц. д-р дякон Иван Иванов, преподавател в Богословския факултет на Софийския университет, съставител и един от авторите в сборника, пише за новото издание: „Повод за съставянето на сборника са две изключително важни събития – 1150 години от Моравската мисия на светите братя Кирил и Методий, 1200 години от рождението на св. Методий Славянобългарски, и 1100 години от блаженото успение на свети Климент Охридски Чудотворец.

През 2013 г. се навършиха 1150 години от Моравската мисия на светите братя Кирил и Методий. Това се чествания, които възпоменават просветителската и спасителна дипломатическа мисия на Кирилометодиевото дело. Важността на историческото дело – създаването на азбуката – има не само религиозно, политическо или дипломатическо значение, но преди всичко културно и духовно, което е основа за историческото развитие на всички славянски народи, които със силата на писмеността и словото се нареждат достойно сред древните народи и култури на Европа и света.

През 2015 г. се навършиха 1200 години от рождението на св. Методий Славянобългарски и се възпомена неговото велико дипломатическо, църковно, историческо и просветно дело на територията на Рим, Моравия, Панония и Бохемия. През 2016 година се честваха 1100 години от блаженото успение на свети Климент Охридски Чудотворец. Неговата памет бе предмет на всенародни празници, които по инициативата на ЮНЕСКО и на църковните и обществени организации получи всенароден отзвук.

Предложените материали в този юбилеен сборник, свързан с горепосочените всенародни чествания, по инициативата на магистърска програма „Литургия и музика“ с подкрепата на Катедрата „Практическо богословие“ при Богословския факултет на Софийския университет, обръщат внимание на мисионерската, просветителската, дипломатическата, литургическата, химнографската, пастирската, омилетичната, иконографската, нравствена и обществена дейност на светите братя Кирил и Методий и на св. Климент Охридски.

Дарение за издаване на християнска литература

Съставителство

Доц. д-р Иван Иванов (Кюмурджийски)

Корици

Меки

Формат

21/14

ISBN

9786191881598

Страници

415

Година на издаване

2018

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Благовестие и мисия. Мисионерско и просветителско дело на светите братя Кирил и Методий и свети Климент Охридски”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen + seventeen =