Изчерпан

Проповед. Проповедник. Слушатели

, ,

13.00лв.

Изчерпан

Книгата „Проповед. Проповедник. Слушатели“ излиза през 2018 година и представлява синтез на научните дирения и академичните постижения на Андриан Александров, който е преподавател в Богословския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

„Проповед. Проповедник. Слушатели“ е резултат от задълбочения изследователски интерес на автора не само към проповедта, към омилетиката, но и към реториката, която има своя принос в човешката в човешката култура чрез наследството си на теоретично, концептуално и методическо равнище.

В книгата си авторът се е постарал да представи във възможно най-голяма пълнота трите страни на омилетичното общуване: проповедта, проповедника и слушателите. Авторът е установил и е извел пресечни точки между омилетиката и реториката, като се отделя внимание на теоретичните омилетични знания и практическите ораторски умения, които водят до успех на проповедника при говорене пред различни видове аудитории.

Като изхожда от нуждите на своята преподавателска работа, доц. Александров е включил в текста и методически насоки за изготвяне и произнасяне на проповеди. Всяка глава е разделена на две точки с оглед на двата аспекта, които се откриват във всяка омилетична ситуация: богословска (свръхестествена или благодатна) и реторична (естествена или човешка).

Воден от желанието си да не дава омилетичните знания като застинали във времето, авторът се е потрудил да създаде книга с практико-приложен характер. В монографията се дава информация за това как да се подготвят и произнасят проповеди, как да се предвиждат реакциите на слушателите, как да се преодолява резистентността на убеждаване и всичко това – в нови, различни и променящи се условия на благовестие.

Книгата е насочена основно към студенти по богословие, към свещенослужители и проповедници на словото Божие, но също така и към всички, които имат интереси в областта на реториката, ораторското майсторство, християнското богословие, античната и средновековната култура.

Дарение за издаване на християнска литература

Автор

Корици

Меки

Формат

20,5/14

ISBN

9786199109502

Страници

299

Издател

Година на издаване

2018

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Проповед. Проповедник. Слушатели”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 4 =