Изчерпан

Комплект „Зографи отвъд границите“

, ,

Original price was: 51.00лв..Current price is: 24.80лв..

Изчерпан

Комплектът съдържа книгите:

1.“Зографи отвъд границите. Възникване на Тревненската художествена школа в контекста на балканското изкуство“
автор: Ваня Сапунджиева

Книгата на Ваня Сапунджиева представя едно нетрадиционно за изкуствознанието в България изследване. За първи път намират отговор въпросите: Как се създава изкуството в Трявна; кои са учителите на първите тревненски майстори; какви са корените на художествената традиция; първите имена, които са  станали известни; имат ли връзка с известните зографски фамилии? Изследването привежда доказателства относно тезата за възникването на живописта в Трявна като продължение на зографската традиция на зографите от Линотопи и на тези, пребивавали в Арбанаси, с произход от регионите на Южна Албания, Република Македония и Северозападна Гърция.  Най-голямата стойност на книгата е, че за пръв път арбанашките и ранните тревненски произведения са поставени в много широк балкански контекст и така намират естественото си място в богатата тъкан на православното балканско изкуство през Османския период.

2.“Второто поколение зографи от Самоковската живописна школа“
автор: Елена Генова

Книгата е научна монография, посветена на трима  зографи, останали в сянката на най-популярния от тази школа – Захарий Зограф. В книгата се представя изчерпателно тяхното творчество – икони и стенописи. Анализите и изводите се основават на богат визуален материал. Изследването е незаменимо и с това, че съдържа информация за вече несъществуващи паметници на иконописта и стенописта, за настоящото състояние на паметници на културата, които в близко бъдеще, могат безвъзвратно да изчезнат.  Изследването ще бъде полезно и за историците на изкуството от балканските страни, където са съхранени творби на българските зографи.

3.“Чудесата на Пресвета Богородица“
автор: Иванка Гергова

Книгата е интердисциплинарно изследване на един феномен, предопределил много страни от манталитета на българина през Възраждането – вярата в чудотворната сила на Пресвета Богородица. Писмени и устно предавани разкази и легенди, изображения на извършени от Божията майка чудеса, нейни чудотворни икони на днешната територия на България и ритуалите на почитането им – това е кръгът от теми в книгата. Чрез тях се разкрива и широка панорама на културни взаимодействия, характерни за времето на Българското възраждане.

 

Дарение за издаване на християнска литература

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Комплект „Зографи отвъд границите“”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × five =