Богословие на иконата

, ,

Леонид Успенски

9.60лв.

Product ID: 1217 Код: BTXP0024 Категории: , , Етикет:

alt

Леонид Успенски, един от най-влиятелните иконографи и иконолози на нашия век, живее в Париж, Франция до смъртта си през 1987 г. Неговата книга Значението на иконите, се е превърнала в класическо произведение.

Богословието на иконата обхваща много повече от основната теория на преобразуване на красотата и освещаването на изкуството. То е фундаментален елемент от единното тяло на Православното Предание. В това двутомно произведение Леонид Успенски предлага на читателя задълбочен и сериозен подход към тайната на църковното изображение. Той прави преглед на развитието на църковното изкуство на Християнския Изток от първите му стъпки в катакомбите и през иконоборските спорове на осмото и деветото столетие. Като отделя специално внимание на руската Православна традиция, авторът изследва внимателно и много подробно голям брой текстове. Той прави анализ на процъфтяването на ранната руска иконопис, като проследява и по-сетнешното й развитие и състоянието на църковното изкуство днес. Петдесет и една черно-бели фотоилюстрации, заедно с четиристранната диплянка (вложка), и шест цветни илюстрации улесняват читателя с открито сърце и ум при оценката му на Православната икона.

Това е най-достъпното въведение към историята и богословието на иконата и е стандартният текст, върху който се основават повечето съвременни изследвания на иконографията. Том I, издаден за пръв път през 1978 г., е осъвременен от автора си, като някои части са изцяло нови.

„…Защо Църквата придава толкова голямо значение на иконата? Иконата не е обикновен образ, нито декорация, нито дори илюстрация на Свещеното Писание. Тя е нещо по-велико. Тя е обект на почитание и е съставна част на богослужението. Църквата вижда в свещеното изображение не просто един от аспектите на Православното учение, а цялостен израз на Православието. Иконата, подобно на писменото и устното Предание, е едно от проявленията на Свещеното Предание на Църквата и както ще видим в изследването, иконата според учението на Църквата изцяло съответства на словото на Писанието. „Това което думата съобщава чрез звука, нарисуваното го прави явно чрез образа”, казва св. Василий Велики. А Отците на Седмия вселенски събор потвърждават тези думи и добавят, че „посредством тези два допълващи се начина придобиваме знание за едни и същи реалности.”

Абсолютно невъзможно е да си представим и най-малкото богослужебно последование в Православната Църква без икона. Литургичният живот и Тайнствата на Църквата са неотделими от образа… Често и с основание иконата се нарича „богословие в образи”…

Всъщност църковното изкуство не само отразява живота на Църквата в неговата сложност и дълбочина, а е съставна част на този живот, тъй както клонът е част от дървото. Предмет на почитание, иконата не е просто предизвикана или вдъхновена от богослужението: те заедно формират единно цяло. Иконата допълва и обяснява богослужението, добавяйки влиянието си върху душите на вярващите… Ето защо както всичко в Църквата, църковното изкуство има двойно измерение: неговата същина е непроменима и вечна, тъй като тя изразява откровената истина, като в същото време тя е безкрайно разнообразна по отношение на изразните форми, в зависимост от различните времена и места. Следователно нашето изследване ще бъде от една страна най-вече богословско, а от друга страна, на историческо и археологическо равнище ще използва фактологичен материал от археолозите и историците на светското изкуство…“

Изтеглете или разгледайте демонстративен файл на електронната книга:

Богословие на иконата“ във формат *.pdf от тук
Богословие на иконата“ във формат *.epub от тук

Издателство Омофор

Дарение за издаване на християнска литература

Тегло 0.6500 кг
Издател

Автор

Превод от английски

Владимир Генов

Редактор(и)

Венета Дякова

Богословска редакция

Тотю Коев

Рецензент

Мариян Стоядинов

Година на издаване

2006

Формат

70х100/16

Корици

Меки

Страници

408

ISBN

954-9700-54-2

Вид на книгата

e-Книга, Книжно тяло

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Богословие на иконата”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 + two =