Деяния на светите апостоли – във фокуса на мартенската среща, посветена на Библията 31.03.2015 – Posted in: Книга на книгите – Tags: , , , , ,

8867СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК

На 31 март (вторник) ще се състои мартенската лекция от библейската поредица срещи „Книгата на книгите“, организирана от фондация „Покров Богородичен“. Темата този месец е „Деяния на светите апостоли. Първата история на Христовата църква“.

Книгата Деяния на светите апостоли не е историческа хроника в традиционния смисъл на думата, тъй като не само историята на Църквата, а преди всичко тя самата, нейната същност, е главната тема в този основоположен за църковната история паметник – това ни разкрива протопр. Александър Шмеман в книгата си „Историческият път на Православието“.

Според отец Александър книгата Деяния на светите апостоли отговаря на един кардинален въпрос: „Малка група от ученици, можеща да се събере в една стая: прости и неграмотни рибари… жени, няколко сродници и приятели на Учителя – това е цялото малко стадо, останало след Иисуса от Назорея. Какво е това, което ще направи от тях безстрашни проповедници, ще ги заведе до края на вселената, ще покори на тяхната вяра най-великата от всички съществували цивилизации, ще прероди света така, че никоя сила няма да може да изгони образа на Онзи, за Когото те ще възвестят?“…

За да представи своя поглед към ценността на тази новозаветна книга, в мартенското издание на поредицата ще ви срещнем със специалиста по новозаветна библеистика проф. д-р Иван Желев. Той е и автор на книгата „Разпространението на Христовото благовестие“ – тълкувателен обзор на книга Деяния апостолски (9, 11 и 13-28 гл.).

Ivan_JelevЛектор

Проф. д-р Иван Желев e дългогодишен преподавател по Нов Завет в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Бил е зам.-ректор на СУ, зам.-декан и декан на Богословския факултет (2000-2003). През 1997–1998 г. преподава като гост-професор по Нов Завет в Мюнхенския Максимилианов университет, Германия. Бил е началник на кабинета на Негово Светейшество патриарх Максим, от 2002 до 2008 г. е директор на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет. Член е на екипа, изготвил най-новия превод на Библията на български език, член е на Дружеството на православните богослови-библеисти, на Световния съюз на новозаветните учени (SNTS), учредител и председател на българското сдружение на библеистите „Библейски колегиум”, основател на Центъра за проучване на нови религиозни движения. Удостоен е с почетната титла doctor honoris causa на Атинския университет.

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. Проф. Асен Златаров 22)
Кога: 31 март (вторник) 2015 г., 18.30 ч.

Дарение за издаване на християнска литература

« Петровите послания са във фокуса на априлската беседа от поредицата „Книгата на книгите“
Благотворитeлна изложба и спектакъл за онкоболната Ирена »