Количка 0
Църквата и държавата в България (1878-1918)

Църквата и държавата в България (1878-1918) , ,

19.90лв.

Автор

Корици

Меки

Формат

28.5/21

Страници

243

Година на издаване

2011

Йеромонах Стефан (Стайко) Стайков, впоследствие Великотърновски митрополит, защитава докторската си дисертация през 1943г. в Юридическия факултет на Университета в Бреслау, тогава Германия (днес Вроцлав, Полша).
Важно е да споменем, че той е и единственият български архиерей, завършил това учебно заведение.
Непреведена досега на български език, работата остава неизвестна за многобройни читатели и изследователи, интересуващи се от църковно-държавните отношения в България. Дори в Германия тя е труднодостъпна, поради факта, че е защитена по време на Втората световна война и е била размножена само в десет циклостилни копия.
Дисертацията проследява хронологично основни моменти от връзките между българската държава и БПЦ в периода 1878 – 1918г., като разяснява различни етапи на конфликти и разбирателство, подкрепени с много примери.

Като специално приложение към българското издание е направен фотоалбум, показващ множество фотографии, архивни документи, веществени свидетелства и предмети, запечатали църковно-държавните взаимоотношения в страната ни. Повечето от тези материали се публикуват за първи път.

Дарение за издаване на християнска литература

Изпратете отзив за “Църквата и държавата в България (1878-1918)”