Количка 0
Първо послание на Климента до Коринтяните. Учение на дванадесетте апостоли

Първо послание на Климента до Коринтяните. Учение на дванадесетте апостоли , , ,

15.00лв.

Превод от гръцки

Варненски и Преславски митрополит Симеон

Корици

Твърди

Формат

20/15

ISBN

9789549118704

Страници

195

Издател

Варненски и Преславски митрополит Симеон (1840 – 1937) е една от най-значимите обществени фигури в следосвобожденска България. Освен обаятелен духовник, той е общественик с авторитет и явно присъствие в модернизацията на страната. Също така, той е един от основните двигатели на отварянето на Богословски факултет към СУ “Св. Климент Охридски” (1923) и на извършването на официалния превод на Свещеното Писание на новобългарски език, т.нар. Синодален превод (1925).
В ранните си години под псевдоним превежда Платон и други антични автори, а в битността си на клирик издава превод на знаменитото послание на св. патр. Фотий до св. княз Борис (1917), както и няколко раннохристиянски гръцки текста, вкл. “Първо послание до коринтяните” на св. Климент Римски (1912) и “Учение на дванадесетте апостоли” (1933).

Предговор от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан

Пред нас отново се открива изключително интересния духовен и величав образ на Варненския и Преславски митрополит Симеон. Този бележит български архиерей е една изключително ярка личност, живееща в периода на XIX и началото на XX век. Съчетал в личността си висока монашеска духовност с изключителна образованост и култура, любов към Бога и Църквата. Високопросветен духовник, митрополит, който полага душата си за своето паство или ако трябва да изразим всичко с едно изречение без преувеличение можем да кажем, че той може да бъде наречен човек на синтеза.

През настоящата 2020 година се отбелязват 180 години от рождението на митрополит Симеон. В тази връзка Варненската и Великопреславска епархия си постави за цел да издаде фототипно един от забележителните преводи на този изтъкнат духовник, първото посланието на св. Климент Римски до Коринтяните и превода на „Учение на двадесетте апостоли“ – текст, намерен в самия край на XIX век от Никомедийския митрополит Филотеос (Вриенниос), в един-единствен ръкопис от библиотеката на Божигробския метох в Константинопол. Както справедливо отбелязва доц . д-р Светослав Риболов: „един от най-добрите преводи на светоотеческо съчинение, с език цветист и близък до говоримия, е този на първото и единствено автентично запазено послание на св. Климент Римски, направен някъде в началото на XX век, но издаден през 1912 година в притурка към Църковен вестник“.

Трябва да споменем, че издаването на тази книга е съобразено с изискванията на съвременния българския правопис, за което изказваме сърдечна благодарност на доц. д-р Светослав Риболов, който се зае с работата по текста като изявен учен богослов в областта на патрологията и специалист по класическите езици. Целта, която си постави Варненската и Великопреславска епархия е да не се забравя духоносния образ на блаженопочиналия Варненски и Преславски митрополит Симеон. Той е инициатор на първия съвременен български библейски превод. Добре известната му преводаческа и въобще литературна дейност, основаването през 1900 г. на официоза на Българската православна църка – Църковен вестник и цялата негова разнородна просветна и архипастирска дейност го прави един човек с вселенски кръгозор и една универсална личност. Ето защо смеем да се надяваме, че това ново фототипно издание на Варненската и Великопреславска митрополия на посочената книга на митрополит Симеон ще възроди живата памет за достойния архиерей на Българската православна църква. Бог да го прости. Вечна и блажена да бъда паметта му!

Дарение за издаване на християнска литература

Изпратете отзив за “Първо послание на Климента до Коринтяните. Учение на дванадесетте апостоли”