Количка 0
Просто вярвайте – 101 християнски притчи и сказания

Просто вярвайте – 101 християнски притчи и сказания

4.50 лв. 3.60 лв.

Налично

Product ID: 2463 SKU: VZFR0016. Категория: .
Тегло 0.3000 kg
Издател

Съставител: Олга Петровна Клюкина
Превод от руски: Мария Момирова
Година на издаване:  2015, първо издание
Формат: 15,5/11,5
Меки корици
Страници: 138
ISBN 978-954-2972-43-3

В книжката джобен формат ще откриете притчи и мисли на свети отци, старци и християнски философи за смисъла на живота, за вярата, молитвата, смирението и любовта.

Из книгата

Притчата често служи за пряко наставление –  религиозните или морални поучения се възприемат най-добре в иносказателна, алегорична форма. По това притчата е близка до баснята, но се отличава по мащаба на обобщението, по значимостта на идеята, която съдържа.

Недостъпните за чувствените човешки възприятия идеи, лишени от зрителен и осезателен образ – защото и Бога, и Царството Небесно не можем нито да видим, нито да обхванем с разума си – притчата прави видими и осезателни.

На пръв поглед – обикновена притча, а понякога така дълбоко се запечатва в душата. И не просто се помни, а действа като невидим ключ. Достатъчно е да го завъртиш в паметта си и по чудесен начин да забравиш за суетата, за всичко временно. И отново се оказваш в пространство, в което така радостно и леко мислиш за Бога, за своето предназначение в света; иска ти се да станеш по-добър и по-чист и да не се разпиляваш за дреболии. Иска ти се просто да вярваш – изцяло да се довериш на Бога и Неговия Промисъл.

 

СТАРЕЦЪТ АМФИЛОХИЙ МАКРИС дълги години бил настоятел на манастира „Св. Иоан Богослов” на остров Патмос, основал на гръцките острови манастири, детски приюти и богоугодни заведения.

Мъдрият старец обичал да говори с притчи.

– Христос често идва и чука на вашата врата и вие го каните да поседне в преддверието на вашата душа. После потъвате в работите си и забравяте за Великия Гост. Той чака да се появите, но ако прекалено дълго се забавите, Той става и си тръгва. А понякога сте толкова заети, че Му отговаряте през прозореца. Не намирате време дори да Му отворите вратата.

Facebook Коментари

Изпратете отзив за “Просто вярвайте – 101 християнски притчи и сказания”