Количка 0
Проповед. Проповедник. Слушатели

Проповед. Проповедник. Слушатели , ,

13.00 лв.

Автор

Корици

Меки

Формат

20,5/14

ISBN

9786199109502

Страници

299

Издател

Година на издаване

2018

Книгата „Проповед. Проповедник. Слушатели“ излиза през 2018 година и представлява синтез на научните дирения и академичните постижения на Андриан Александров, който е преподавател в Богословския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

„Проповед. Проповедник. Слушатели“ е резултат от задълбочения изследователски интерес на автора не само към проповедта, към омилетиката, но и към реториката, която има своя принос в човешката в човешката култура чрез наследството си на теоретично, концептуално и методическо равнище.

В книгата си авторът се е постарал да представи във възможно най-голяма пълнота трите страни на омилетичното общуване: проповедта, проповедника и слушателите. Авторът е установил и е извел пресечни точки между омилетиката и реториката, като се отделя внимание на теоретичните омилетични знания и практическите ораторски умения, които водят до успех на проповедника при говорене пред различни видове аудитории.

Като изхожда от нуждите на своята преподавателска работа, доц. Александров е включил в текста и методически насоки за изготвяне и произнасяне на проповеди. Всяка глава е разделена на две точки с оглед на двата аспекта, които се откриват във всяка омилетична ситуация: богословска (свръхестествена или благодатна) и реторична (естествена или човешка).

Воден от желанието си да не дава омилетичните знания като застинали във времето, авторът се е потрудил да създаде книга с практико-приложен характер. В монографията се дава информация за това как да се подготвят и произнасят проповеди, как да се предвиждат реакциите на слушателите, как да се преодолява резистентността на убеждаване и всичко това – в нови, различни и променящи се условия на благовестие.

Книгата е насочена основно към студенти по богословие, към свещенослужители и проповедници на словото Божие, но също така и към всички, които имат интереси в областта на реториката, ораторското майсторство, християнското богословие, античната и средновековната култура.

Facebook Коментари

Изпратете отзив за “Проповед. Проповедник. Слушатели”