Количка 0
Комплект „Зографи отвъд границите“
Изчерпан продукт

Комплект „Зографи отвъд границите“ , ,

24.80 лв.

Изчерпан

Комплектът съдържа книгите:

1.“Зографи отвъд границите. Възникване на Тревненската художествена школа в контекста на балканското изкуство“
автор: Ваня Сапунджиева

Книгата на Ваня Сапунджиева представя едно нетрадиционно за изкуствознанието в България изследване. За първи път намират отговор въпросите: Как се създава изкуството в Трявна; кои са учителите на първите тревненски майстори; какви са корените на художествената традиция; първите имена, които са  станали известни; имат ли връзка с известните зографски фамилии? Изследването привежда доказателства относно тезата за възникването на живописта в Трявна като продължение на зографската традиция на зографите от Линотопи и на тези, пребивавали в Арбанаси, с произход от регионите на Южна Албания, Република Македония и Северозападна Гърция.  Най-голямата стойност на книгата е, че за пръв път арбанашките и ранните тревненски произведения са поставени в много широк балкански контекст и така намират естественото си място в богатата тъкан на православното балканско изкуство през Османския период.

2.“Второто поколение зографи от Самоковската живописна школа“
автор: Елена Генова

Книгата е научна монография, посветена на трима  зографи, останали в сянката на най-популярния от тази школа – Захарий Зограф. В книгата се представя изчерпателно тяхното творчество – икони и стенописи. Анализите и изводите се основават на богат визуален материал. Изследването е незаменимо и с това, че съдържа информация за вече несъществуващи паметници на иконописта и стенописта, за настоящото състояние на паметници на културата, които в близко бъдеще, могат безвъзвратно да изчезнат.  Изследването ще бъде полезно и за историците на изкуството от балканските страни, където са съхранени творби на българските зографи.

3.“Чудесата на Пресвета Богородица“
автор: Иванка Гергова

Книгата е интердисциплинарно изследване на един феномен, предопределил много страни от манталитета на българина през Възраждането – вярата в чудотворната сила на Пресвета Богородица. Писмени и устно предавани разкази и легенди, изображения на извършени от Божията майка чудеса, нейни чудотворни икони на днешната територия на България и ритуалите на почитането им – това е кръгът от теми в книгата. Чрез тях се разкрива и широка панорама на културни взаимодействия, характерни за времето на Българското възраждане.

 

Дарение за издаване на християнска литература

Изпратете отзив за “Комплект „Зографи отвъд границите“”