Промоция!

Зографи отвъд границите. Възникването на Тревненската художествена школа в контекста на балканското изкуство XVII – XVIII в.

, , ,

12.00лв.

Автор

Корици

Меки

ISBN

978-954-2972-52-5

Език

български

Страници

143

Издател

Година на издаване

2016

Книгата „Зографи отвъд границите. Възникване на Тревненската художествена школа в контекста на балканското изкуство“ на Ваня Сапунджиева представя едно нетрадиционно за изкуствознанието в България изследване. За първи път намират отговор въпросите: Как се създава изкуството в Трявна; кои са учителите на първите тревненски майстори; какви са корените на художествената традиция; първите имена, които са  станали известни; имат ли връзка с известните зографски фамилии? Изследването привежда доказателства относно тезата за възникването на живописта в Трявна като продължение на зографската традиция на зографите от Линотопи и на тези, пребивавали в Арбанаси, с произход от регионите на Южна Албания, Република Македония и Северозападна Гърция.  Най-голямата стойност на книгата е, че за пръв път арбанашките и ранните тревненски произведения са поставени в много широк балкански контекст и така намират естественото си място в богатата тъкан на православното балканско изкуство през Османския период.

Ваня Супунджиева  е гл. ас. д-р, преподавател по иконопис в катедра „Църковни изкуства“ към Православния богословски факултет към Великотърновския университет.

Дарение за издаване на християнска литература

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Зографи отвъд границите. Възникването на Тревненската художествена школа в контекста на балканското изкуство XVII – XVIII в.“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.