Количка 0
Еортология

Еортология , ,

20.00 лв.

Автор

Корици

Меки

Формат

14.5/20

ISBN

978-954-9549-166-8

Страници

463

Издател

Година на издаване

2012

Тегло

0.390

‘Еортология (от гръцкото εορτη – празник и λογος – слово, реч, разум; мнение, учение) в най-общ смисъл означава наука за празниците. По-конкретно тя се занимава с установяването на различните празници, тяхното историческо развитие, съвременното им състояние, идейното им съдържание, различните календарни системи, влиянието на юдейските и езическите празненства върху някои от християнските, избора на дати за тях, начините на отбелязването им, съставните им части и т.н.
В настоящото изследване са засегнати предимно православни християнски празници. Православната Еортология наред с Химнографията, Типикологията, Сакраментологията и др. е част от Литургическото богословие, което на свой ред е една от най-важните практически богословски дисциплини. Освен от богословска и историческа гледна точка, празниците са обект на изследване още от културолози, психолози, социолози, педагози, антрополози и др. В този смисъл думата „Еортология“ се използва не само в Литургическата наука.

Предметът на Еортологията са празниците и по-конкретно православните християнски празници, тяхното установаване, историческо развитие, идейно съдържание, утвърждаването им в християнското религиозно съзнание, популяризирането им, връзката им със старозаветните празненства, начинът на определяне на датите им, остатъците от езически вярвания в тях и др. Предметът на Еортологията включва денонощния, седмичния и годишния празничен цикъл, както и различните системи за изчисление на времето, т.е. календарите и техните особености..’

Архимандрит Авксентий

Facebook Коментари

Изпратете отзив за “Еортология”