Промоция!

Езерни молитви

,

Св. Николай Велимирович

10.00лв.12.00лв.

Product ID: 775 СЕП: VPXC0005 Категории: ,
Тегло 0.4500 kg
Издател

Автор

Превод от сръбски

Андрей Романов

Редактор(и)

Пламен Сивов

Година на издаване

2009 (второ преработено и допълнено издание)

Корици

Твърди корици

Формат

14х20 см

Страници

319

ISBN

978-954-9700-79-4

Вид на книгата

,

alt

Той с молитва мисли, с молитва философства. Усеща се, че през него говорят светлоносните души на великите православни подвижници и особено чудната душа на Симеон Нови Богослов. Той с молитва усеща Бога, с молитва усеща и цялата твар. Той е в молитвена връзка с всичко. Към това води Православието и само Православието. Душата цяла се събира в молитвата, и върви през това безкрайно мъчно нещо, наричано свят, водена от молитвата, защото молитвата е едничкият зрящ пътеводник на ума, сърцето и волята.

Владика Николай Велимирович е роден на 23 декември 1880 г. в с. Лелич, Южна Сърбия. Завършва богословие в Белград; специализира в Берн, Женева, Лондон и Петербург. Защитава докторат по богословие в Берн и по философия в Женева. След завръщането си от Европа през 1909 г. приема монашество в манастира Раковица. Преподава богословие в Белградската духовна академия.

Във войните от 1912 до 1918 г. участва активно като доброволец, проповядва и помага на пострадалите. През 1915 г. правителството го изпраща в Англия и Америка. Връща се през 1919 г., когато го избират за Жички епископ. През 1920 г. е преместен в Охридската архиепископия, но по настояване на Архиерейския събор и народа е върнат отново в Жича (1936 г.).

След окупацията на Югославия през 1941 г. е интерниран от германските нацисти и изпратен в злокобно известния концлагер Дахау заедно със сръбския патриарх Гавриил. Освободен през 1945 г., той не се връща в комунистическа Югославия, а през 1946 г. се преселва в САЩ. Пише и преподава до смъртта си на 18 март 1956 г. Умира, застанал в молитва, с разтворена Библия в ръце. До 1991 г. мощите му се пазят в американския сръбски манастир „Св. Сава” в Либъртсвил. След падането на комунизма в Югославия е изпълнено изказаното приживе горещо желание на Владика Николай – да бъде погребан на родна земя, в родното си село. Скоро след това той е канонизиран от Сръбската Православна Църква.

Дарение за издаване на християнска литература

1 отзив за Езерни молитви

  1. neofit

    Изумително, просто изумително. Такъв невероятен синтез! Всяка от молитвите на св. Николай е по съдържание високо богословие, по форма – любовна лирика, а по енергията си – дълбока молитва. И после разправят съседите, че християнството убивало изкуството и възпрепятсвало творчеството. Е, съседи! Какво да ги правиш? Да ни дойдат на гости, пък тогава да си говорим за верови въпроси…Инак – докато са ни просто съседи ще си говорим само за зверови въпроси. Ще рече някой – отидете им вие на гости. Да им отидем, ала не отварят…
    Прочее, "чукайте и ще ви се отвори"…Езерните молитви на владиката почукват нежно на сърцето на всеки човек, ала събарят стени със страшната сила на исинното Слово.

Добавяне на отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.