Промоция!

Богословие на иконата

,

Леонид Успенски

9.60лв.14.40лв.

Product ID: 1217 СЕП: BTXP0024 Категории: ,
Тегло 0.6500 kg
Издател

Автор

Превод от английски

Владимир Генов

Редактор(и)

Венета Дякова

Богословска редакция

Тотю Коев

Рецензент

Мариян Стоядинов

Година на издаване

2006

Формат

70х100/16

Корици

Меки

Страници

408

ISBN

954-9700-54-2

Вид на книгата

e-Книга, Книжно тяло

alt

Леонид Успенски, един от най-влиятелните иконографи и иконолози на нашия век, живее в Париж, Франция до смъртта си през 1987 г. Неговата книга Значението на иконите, се е превърнала в класическо произведение.

Богословието на иконата обхваща много повече от основната теория на преобразуване на красотата и освещаването на изкуството. То е фундаментален елемент от единното тяло на Православното Предание. В това двутомно произведение Леонид Успенски предлага на читателя задълбочен и сериозен подход към тайната на църковното изображение. Той прави преглед на развитието на църковното изкуство на Християнския Изток от първите му стъпки в катакомбите и през иконоборските спорове на осмото и деветото столетие. Като отделя специално внимание на руската Православна традиция, авторът изследва внимателно и много подробно голям брой текстове. Той прави анализ на процъфтяването на ранната руска иконопис, като проследява и по-сетнешното й развитие и състоянието на църковното изкуство днес. Петдесет и една черно-бели фотоилюстрации, заедно с четиристранната диплянка (вложка), и шест цветни илюстрации улесняват читателя с открито сърце и ум при оценката му на Православната икона.

Това е най-достъпното въведение към историята и богословието на иконата и е стандартният текст, върху който се основават повечето съвременни изследвания на иконографията. Том I, издаден за пръв път през 1978 г., е осъвременен от автора си, като някои части са изцяло нови.

„…Защо Църквата придава толкова голямо значение на иконата? Иконата не е обикновен образ, нито декорация, нито дори илюстрация на Свещеното Писание. Тя е нещо по-велико. Тя е обект на почитание и е съставна част на богослужението. Църквата вижда в свещеното изображение не просто един от аспектите на Православното учение, а цялостен израз на Православието. Иконата, подобно на писменото и устното Предание, е едно от проявленията на Свещеното Предание на Църквата и както ще видим в изследването, иконата според учението на Църквата изцяло съответства на словото на Писанието. „Това което думата съобщава чрез звука, нарисуваното го прави явно чрез образа”, казва св. Василий Велики. А Отците на Седмия вселенски събор потвърждават тези думи и добавят, че „посредством тези два допълващи се начина придобиваме знание за едни и същи реалности.”

Абсолютно невъзможно е да си представим и най-малкото богослужебно последование в Православната Църква без икона. Литургичният живот и Тайнствата на Църквата са неотделими от образа… Често и с основание иконата се нарича „богословие в образи”…

Всъщност църковното изкуство не само отразява живота на Църквата в неговата сложност и дълбочина, а е съставна част на този живот, тъй както клонът е част от дървото. Предмет на почитание, иконата не е просто предизвикана или вдъхновена от богослужението: те заедно формират единно цяло. Иконата допълва и обяснява богослужението, добавяйки влиянието си върху душите на вярващите… Ето защо както всичко в Църквата, църковното изкуство има двойно измерение: неговата същина е непроменима и вечна, тъй като тя изразява откровената истина, като в същото време тя е безкрайно разнообразна по отношение на изразните форми, в зависимост от различните времена и места. Следователно нашето изследване ще бъде от една страна най-вече богословско, а от друга страна, на историческо и археологическо равнище ще използва фактологичен материал от археолозите и историците на светското изкуство…“

Изтеглете или разгледайте демонстративен файл на електронната книга:

Богословие на иконата“ във формат *.pdf от тук
Богословие на иконата“ във формат *.epub от тук

Дарение за издаване на християнска литература

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Богословие на иконата“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.