Сборникът „Християнство и политика“ бе представен в Къща за птици 30.10.2015 – Posted in: събития – Tags: , , , , , , , ,

Politika i hristyanstvoНа 26 октомври – Димитровден, в столичната ателие-книжарница „Къща за птици“ бе представен новият сборник „Християнство и политика. Сътрудничество или противопоставяне?“ на издателска програма „Свобода за всеки“ към фондация „Преображение“. Съставител и главен редактор е д-р Виктор Костов – асоцииран адвокат към Международната правозащитна организация Alliance Defending Freedom и основател на сайта Свобода за всеки.

В дискусията по повод премиерата се включиха шестима от единайсетимата автори в сборника, сред които доц. д-р Дилян Николчев и доц. Костадин Нушев – преподаватели в Богословския факултет на СУ, д-р Момчил Методиев – историк и един от главните редактори на сп. „Християнство и култура“, Цанко Митев – председател на Асоциацията за защита на религиозната свобода, д-р Вениамин Пеев и др.

Някои от темите, засегнати от участниците в дискусията, провокираха емоционален дебат и коментари от публиката, като например политическите стратегии за легализирането на еднополовите бракове, липсата на политическа воля за въвеждането на редовно обучение по религия в училище, както и инструментализирането на християнството за целите на определени политически сили.

Politika i hristyanstvo1Сред обсъжданите акценти бе и въпросът дали българската политическа реалност се нуждае от проект за силна християнска партия. Момчил Методиев и доц. Костадин Нушев изразиха скептицизъм, споделяйки, че има риск това да отнеме от отговорността на другите партии да следват принципите, утвърждавани от християнския етос.

По този повод доц. Нушев допълни: „Вие сте солта на земята“, казва Христос. Един колега ми каза веднъж по повод въпроса за християнска партия: „Но нали всеки си посолява ястието, а не яде директно от солницата“. Затова и призивът на част от участниците бе за повече активни християни в обществения и политическия живот, а не толкова за създаването на християнски политически партии.

Дарение за издаване на християнска литература

« Дискусия за мисията на Църквата сред децата ще се проведе в навечерието на Въведение Богородично
Темата за бежанците е във фокуса на поредицата дискусии „Православие и съвремие“ през октомври »