„На Дякона“ – вечер в песен и поезия, посветена на Левски, в Къща за птици 12.02.2015 – Posted in: концерти, събития – Tags: , , , , , ,

VasilLevski2На 18 февруари (сряда) Вокален ансамбъл „Елици” към Класическата гимназия ще отдаде почит към паметта на Апостола с репертоар от старинни църковни песнопения, за които се знае, че са звучали в изпълнение на Дякон Игнатий в големи и малки църкви и манастири, пръснати из България. Участниците в концерта ще припомнят и откъси от поетични произведения, посветени на Апостола.

Събитието е в подкрепа и на една благородна кауза – събирането на средства за ансамбъл „Елици“ за участието му на Международен фестивал на изкуствата в Холандия през март тази година.

Вокален ансамбъл „Елици“

През 1981 г. в Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“ се основава младежки хоров състав за изпълнение на старинна българска църковна музика. Месеци по-късно е създаден и дамски състав за изпълнение на автентичен и обработен фолклор. Продължителите на тези хорове са членовете на камерна вокална формация „Елици“ – настоящи и бивши възпитаници на Класическата гимназия. Формацията е създадена през 2009 г. и обединява творческата работа на два състава. Мъжкият състав изпълнява старинни църковни песнопения. Дамският състав изпълнява обработен фолклор от различни региони на България, както и традиционни възрожденски песнопения.

elici14През последните три години съставът е участвал в престижни фестивали по света и у нас (Международен фестивал „Капалест“, Словакия, и др.), както и в благотворителни инициативи, сред които и концерт в помощ на реставрацията на желязната църква „Св. Стефан“ в Истанбул.

Освен с творческа дейност, членовете на формация „Елици“, заедно със своя диригент Даниел Иванов, събират, изследват и обработват църковни и народни песнопения чрез музикално-етнографската експедиция „Пелеа“, която започва своите първи турове още през 80-те години на миналия век. Голяма част от репертоара на състава съдържа и съхранява тези песнопения – находки.

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. Проф. Асен Златаров 22)
Кога: 18 февруари (сряда) 2015 г., 19 ч.

 

Дарение за издаване на християнска литература

« Евангелските притчи – храна за вечния живот
Дискусия за православната вяра и фанатизма предстои в „Къща за птици“ »