Личността на цар Соломон е във фокуса на библейската беседа през декември 8 декември, 2016 – Категория: Книга на книгите, събития – Тагове: , , , , ,

„И Бог му каза… давам ти мъдро и разумно сърце, тъй че подобен на тебе не е имало преди тебе, и след тебе няма да се издигне подобен на тебе…“ (3 Цар. 10:11-12)

Новият цикъл от поредицата „Книгата на книгите“ – „Библейски образи и символи“, продължава и през декември.

Непосредствено след Неделята на светите праотци, която тази година е на 11 декември, ще говорим за един от най-емблематичните и познати старозаветни образи – цар Соломон и неговото 40-годишно управление. Великият Соломон, който е и автор на няколко от старозаветните книги, е станал символ на човешката мъдрост, осенена от небесна благодат, и благоволението на Бога към човека.

За следването на Божията воля, но и за духовните пропадания и отдалечаването от Бога в историята за премъдрия цар Соломон ще говорим заедно с доц. д-р Ивайло Найденов от Богословския факултет на СУ! Очакваме ви!


Ivailo NaidenovЛектор

Доц. д-р Ивайло Найденов е преподавател по старозаветна библеистика и библейски еврейски език в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Член е на Съюза на учените в България, на Обединението на библеистите „Библейски колегиум”, на Комисията за най-новия превод на Библията на български език и на Института „Библия – култура – диалог”. Научно-изследователската му дейност е в областта на Свещеното Писание на Стария Завет. Автор е на монографиите „Библейският Йона” от поредицата „Библейска библиотека”3 (ББ 3) и „Лозата и виното в Стария Завет (културно-историческо и екзегетическо изследване)”, както и на множество публикации. Съставител е на сборниците „Библията и морето” (ББ 5) и „Из историята на старозаветния библейски канон” (ББ 6).


Къде:
ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. Проф. Асен Златаров 22).
Кога: 13 декември (вторник), 18:30 ч.

Дарение за издаване на християнска литература

« Книгата „Църквата и духът на времето“ ще бъде представена в Къща за птици
„Изходът от Египет към Обетованата земя“ е темата на библейската беседа през ноември »