Книгата „Църквата и духът на времето“ ще бъде представена в Къща за птици 8 декември, 2016 – Категория: Премиери, събития – Тагове: , , , , ,

zoran-krustich_knigaНа 16 декември (петък) от 18.30 ч. в Къща за птици ще бъде представена книгата „Църквата и духът на времето (Теми на християнската социология)” на протойерей Зоран Кръстич от Сръбската православна църква.

Преводът от сръбски е на доц. д-р Свилен Тутеков от Православния богословски факултет на Великотърновския университет, който пише по повод новото издание: „Книгата е въплъщение на богословските усилия на автора да осмисли предизвикателствата пред Православната църква, поро­дени от срещата й с модерността и постмодерността.

Днес Църквата живее в общество, в което съсъществуват еле­менти от традиционната, модерната и постмодерната култура. Православното богословие трябва да признае обективността и легитимността на тази социална динамика и да даде богослов­ско тълкувание на житейските, т. е. на човешките проблеми, кои­то предизвикват обществените промени.

Като приема този бого­словски кръст, отец Зоран Кръстич неуморно търси автентичния modus vivendi на Църквата в този свят и предлага проникновен анализ на отношенията между Църквата и модерното общество. Всъщност книгата е предложение за диалог със съвременния свят и общество – диалог, в който православното богословие може и трябва да участва със своето спасително и социално отговорно свидетелство.

Протойерей Зоран Кръстич е професор по канонично право и соци­ология на християнството в Православния богословски факултет на Белградския университет. Автор е на книгите „Православие и модерност” (Белград, 2012) и „Църквата в обществото” (Пожаревац–Крагуевац, 2014), както и на редица научни публикации по актуал­ни канонични и социологически теми.

Откъс от книгата можете да прочетете тук.

Българското издание „Църквата и духът на времето“ ще представят:

p1000896-150x150доц. д-р Свилен Тутеков
преподавател в Православния богословски факултет на ВТУ

 

 

skokudev-150x150Свещ. Сава Кокудев
ефимерий на академичния параклис
и преподавател в Богословския факултет на СУ

 

 

martin_ivanov-150x150Мартин Иванов
доктор по социология,
Институт за изследване на обществата и знанието при БАН

 

 

Дарение за издаване на християнска литература

« Беседа на тема „Бракът в Стария и Новия Завет“ предстои през февруари
Личността на цар Соломон е във фокуса на библейската беседа през декември »