Дискусия на тема „Има ли християнски модел на възпитание“ предстои през април в „Къща за птици“ 14 април, 2019 – Категория: събития – Тагове: , , , , ,

Във фокуса на априлската среща от поредицата дискусии „Православие и съвремие“ поставяме въпроса за това какви родители са християните.

В книгите, посветени на свети Паисий Светогорец, откриваме любопитен пример, свързан с два различни родителски подхода. „Когато бях малък, получавах по-голяма полза от майка ми, отколкото от баща ми. И двамата ме обичаха и ми мислеха доброто. Всеки от тях обаче ме възпитаваше по свой начин. Баща ми беше строг. Когато като деца направехме някоя беля, ни раздаваше плесници. Мен ме болеше малко от боя, но когато болката отминеше, забравях и болката, и съветите му… Майка ми също виждаше белите и се притесняваше, но имаше душевно благородство. Когато правех някоя беля, обръщаше главата си на другата страна и се правеше, че не ме вижда, за да не ме смути. Обаче на мен това нейно държание ми разкъсваше сърцето. Как да я огорча отново? Повече няма да го правя, казвах си. По този начин ползата от държанието на майка ми беше по-голяма, отколкото ако ми удряше плесница“*, разказва старецът Паисий.

Темата за добрите възпитателни практики попадна в центъра на обществените дискусии и провокира критики към Българската православна църква по повод оповестената на синодалния сайт позиция за Националната стратегия за детето, която впоследствие се оказа неофициална. Някои от тези критики застъпиха твърдението, че Църквата одобрява телесното наказание като „възпитателна мярка“. Преди няколко дни излезе и вече официалното, подписано от синодалните членове становище относно проекта за Националната стратегия за детето.

Очакваме ви заедно с нашите събеседници да поговорим за това как от християнска перспектива разбираме понятия като „позитивно възпитание“ или „отговорно родителство“, и дали християнският етос и философия за живота предполагат и определени модели на родителски подход. Очакваме ви!

 

Участници

Д-р Николай Михайлов психиатър, богослов

 

 

 

Доц. д-р Мариян Стоядинов зам.-декан и преподавател по догматическо богословие в Православния богословски факултет на Великотърновския университет

 

 

 

Модератор

Пламен Сивов изпълнителен директор на фондация „Покров Богородичен“, редактор в Православие.БГ

 

 

 

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. Проф. Асен Златаров 22). Кога: 16 април (вторник), 18:30 ч.

 

 

 

* Старецът Паисий Светогорец „За семейния живот“ – „Слова“, том 4, изд. Славянобългарски манастир „Св. вмчк Георги Зограф“,  2007 г.

 

 

 

Дарение за издаване на християнска литература

« „От Старозаветната към Новозаветната Пасха“ е темата на библейската беседа в навечерието на Възкресение
Премиера на нова книга на митрополит Антоний Сурожки и дискусия „Семената на Кръщението в човешкото сърце“ предстои през февруари »