„Христос и книжниците“ е темата на февруарската лекция, посветена на Библията 15.02.2015 – Posted in: Дискусии, Книга на книгите – Tags: , , , , , ,

farisei

СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК

„А фарисеите и книжниците роптаеха и казваха: Той приема грешници и яде с тях.“ (Лука 15:2)

Темата за срещите на Христос с книжниците, разкрити в Свещеното Писание на Новия Завет, ще бъде във фокуса на февруарската среща от поредицата лекции „Книгата на книгите“, инициирана от фондация „Покров Богородичен“.

В християнската култура образът на книжника е олицетворение на лицемерието, самодоволството и духовния формализъм. Неслучайно в подготвителните седмици за Великия пост Църквата припомня на вярващия човек за фарисейската религиозност, за да го предпази от нейния вирус.

Според новозаветното Писание книжниците са тези, които обвиняват в богохулство Самия Спасител, макар и да има обяснение за това абсурдно неразбиране според земната логика, за което споменава св. Симеон Нови Богослов: „Затова и книжниците роптаели, защото наистина – прогласявало се странно и ново учение, и нова реалност“…

Кого всъщност са очаквали фарисеите и садукеите? Какви са били основите на техните учения и какво е било положението им в юдейското общество във времената на новозаветните събития? Защо Христос предупреждава учениците си да се пазят от фарисейския и садукейския квас? На тези въпроси ще потърсим отговори с помощта на доц. д-р Екатерина Дамянова – преподавател по библейска история и археология в Богословския факултет на СУ. Очакваме ви!

Лектор

Доц. д-р Екатерина Дамянова е преподавател по библейска история и археология в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. През 1996 г. завършва Богословския факултет и Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”; завършва археологически курс в Израел и Йордания (2003). Специализира в Хайделберг, Германия (1998–2000); в Католическия Институт за изучаване на източните църкви в Регенсбург, Германия (2009, 2010); Виенския университет, Австрия (2000, 2005, 2007, 2008, 2009); Университета в Янина, Гърция (2002); Солунския университет, Гърция (2002).

През декември 2012 г. изнася лекции като лектор по програма ERASMUS в Лудвиг-Максимилиановия университет в Мюнхен, Германия. Член е на Съюза на учените в България; на Асоциацията за развитие на университетското класическо образование (АРУКО); учредител и член на Collegium Biblicum; член на Alumni Uni-Heidelberg. Носителка е на Наградата за млад учен на СУБ, Стара Загора, за 2004 г. Автор на множество публикации в научни сборници и издания.

 

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. Проф. Асен Златаров 22)
Кога: 19 февруари (четвъртък) 2015 г., 18.30 ч.

Дарение за издаване на християнска литература

« Автентичната и фанатичната вяра
Евангелските притчи – храна за вечния живот »