Дискусия на тема „Българският свещеник – поглед отвътре“ предстои през декември 10 декември, 2018 – Категория: Дискусии, Православие и съвремие – Тагове: , , , ,

В съборното си послание св. ап. Петър изпраща един призив, който отеква и днес към всеки пастир на Христовата църква: „Ония, които са между вас презвитери… пасете Божието стадо, което имате… не заради гнусна корист, но от усърдие, и не като господарувате над причта, а като давате пример на стадото...“ (1 Петр. 5:1-3).

Съвременната реалност обаче показва, че все по-малко вярващи мъже у нас са готови да изберат пътя на свещенството и да следват образеца, въплътен в тези думи на Христовия апостол. Според данните от европейско проучване България е с най-малко свещеници на глава от населението в Европа – 12 духовници. За сравнение, на 100 хиляди души в Гърция се падат 87 свещеници, а в Румъния – 80.

Сухата статистика дава повод да се потърсят причините за ситуацията на българска почва. Затова и декемврийската дискусия от поредицата срещи „Православие и съвремие“ ще бъде посветена именно на темата за българския свещеник. Каква е мотивацията на завършващите богословие да стават свещеници в България? Какъв е пътят към свещенството в Българската православна църква? Има ли обществото ни доверие в българския свещеник? Важно ли е той да е завършил висша богословска школа? Това са само част от въпросите, на които ще потърсим отговор заедно със събеседниците в дискусията – трима православни духовници. Очакваме ви!

СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК Участници

Ставр. ик. Стефан Стефанов председател на храм „Св. Николай Чудотворец“, Русе

 

 

 

Архим. Василий (Савов) протосингел на Софийската света митрополия

 

 

 

Свещ. Стоян Бербатов Свещеник в храма „Св. Архангел Михаил“, кв. Еленово, Благоевград, докторант в Православния богословски факултет на ВТУ

 

 

 

Модератор

Пламен Сивов изпълнителен директор на фондация „Покров Богородичен“, редактор в Православие.БГ

 

 

 

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. Проф. Асен Златаров 22) Кога: 11декември (вторник), 18:30 ч.

 

 

 

Дарение за издаване на християнска литература

« Библейска беседа „Богочовекът Христос в Новозаветните писания“ предстои през януари
Рубриката „Книги за днес“ през октомври представя изданията на академик Владета Йеротич »