Брак и монашество 05.07.2013 – Posted in: Дискусии, Православие и съвремие – Tags: , , , , , , ,

Пета среща от поредицата „Православие и съвремие“

Брак и монашество – на пръв поглед съчетаването в една тема на тези два житейски избора изглежда необяснимо. В духовната логика на християнското разбиране обаче те са парадоксално свързани.

За това подсказват едни думи на митрополит Антоний Сурожки: „Бракът и монашеството в църковния опит не са просто начини на живот, които едни или други хора избират; те като че ли представляват две страни, две проявления, чрез които от различна гледна точка се осъществява природата на Църквата… Ако се замислите над основните черти на взаимното отношение между брака и монашеството, ще откриете в тях много сходства…“.

Какви в същината си са тези сходства? Отживелица ли са и бракът, и монашеството в очите на съвременния човек? Кои са най-големите изпитания за онзи, който избира да стане монах или да тръгне по пътя на брачния живот? На тези въпроси ще бъде посветена петата, последна за летния сезон на 2013 г. среща от поредицата „Православие и съвремие“ на интернет портала Православие.БГ.

СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК >>>

Участници

Прот. Добромир Димитров

Свещеник във великотърновския храм „Св. Мина“. От 2008 г. е редовен асистент по църковно право към катедрата „Историческо и практическо богословие“ на Православния богословски факултет на Великотърновския университет.

Свещ. доц. д-р Стоян Чиликов

Свещеник в храма „Св. Георги“ в столичния квартал „Дървеница“ и преподавател по теология в Пловдивския университет. Автор на книгите „Учението за Божията Майка в богословието на св. Григорий Палама“, „Спасението на човека според св. Йоан Златоуст“, „Въведение в богословието на отците“, „Красотата на света“ и „Православната вяра и живот“.


Модератор

Доц. Костадин Нушев

Преподавател по нравствено богословие в Богословския факултет на СУ. Води курс по християнска биоетика в магистърска програма на Философския факултет на СУ. Член е на Централната етична комисия по трансплантация. Автор е на пет самостоятелни книги (монографии и студии), на над 30 публикации в научни издания и на множество статии в църковния периодичен печат и в православни интернет издания.

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици“ (София, ул. Проф. Асен Златаров 22)
Кога: 12 юли (петък), 18:30 ч.

Дарение за издаване на християнска литература

« Ортодокс – фотографска изложба
Православие и психотерапия »