Библейска беседа „Богочовекът Христос в Новозаветните писания“ предстои през януари 19 януари, 2019 – Категория: Дискусии, Книга на книгите – Тагове: , , , ,

„…понеже в Него телесно обитава всичката пълнота на Божеството“ (Кол 2:9)

Твърде е вероятно като вярващ човек да сте чували репликата на някой атеист, с когото водите дискусия за вечните неща: „Да, мога да приема, че Иисус е съществувал, че е оставил послания за любов на човечеството. Но той просто е бил един много мъдър човек“. За атеистичния ум един от най-парадоксалните аспекти на християнската вяра е учението, че Христос е едновременно Бог и човек.

През столетията светите отци е трябвало да защитават на вселенски събори православното разбиране за Христос като Богочовек и да изобличават появили се ереси. Защо въпросът за природите на Христос е толкова основополагащ? Митрополит Калистос Уеър предлага отговор:

В основата на съборните определения за Христос като Бог и човек има два фундаментални принципа, отнасящи се до нашето спасение. Първо, само Бог може да ни спаси. Пророк или учител на праведността не може да бъде изкупител на света. Следователно, ако Христос е нашият Спасител, Той трябва да бъде напълно и изцяло Бог. Второ, спасението трябва да достигне до предела на човешката нужда. Само ако Христос е напълно и изцяло човек като нас, ние, човеците, можем да споделим онова, което Той е направил за нас… Въплъщението на Бога открива пътя към обожението на човека.

Като основен извор, от който черпим познание за духовните истини, Свещеното Писание свидетелства за богочовешката Личност на Иисус. Повече за тези свидетелства очакваме ви да разберем заедно с лектора отец доц. Теодор Стойчев на първата за тази година библейска среща от поредицата „Книгата на книгите“ на тема „Богочововекът Христос в Новозаветните писания“!

Лектор
Иконом доц. д-р Теодор Стойчев свещеник в храмовете „Св. Атанасий Велики“ и „Успение на Пресвета Богородица“ във Варна, преподавател по Нов Завет в Шуменския университет.

 

 

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. Проф. Асен Златаров 22) Кога: 25 януари (петък), 18:30 ч

Дарение за издаване на християнска литература

« Премиера на нова книга на митрополит Антоний Сурожки и дискусия „Семената на Кръщението в човешкото сърце“ предстои през февруари
Дискусия на тема „Българският свещеник – поглед отвътре“ предстои през декември »