Беседа за евангелските притчи предстои в „Къща за птици“ 17.01.2015 – Posted in: Дискусии, Книга на книгите – Tags: , ,

Dobriat_samaryanin

СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК

…Иисус говори народу с притчи, и без притчи не им говореше, за да се сбъдне реченото чрез пророка, който казва: „ще отворя с притчи устата Си; ще изкажа тайните от създание мира” (Мат. 13-34-35)

Празникът на Рождество отмина, отмина и Богоявление, и скоро Църквата навлиза в период, в който християните се подготвят духовно за посрещането на Христовото Възкресение. В неделите преди началото на Великия пост те ще си припомнят и някои от Христовите притчи…

Притчата за митаря и фарисея, за блудния син… и още много новозаветни разкази, изречени от Самия Спасител, са станали емблематични за християнското светоусещане. Обличайки в земни образи тайните на небесния свят, те разкриват на човешкото сърце какво е преобразяващата мощ на покаянието и на любовта към другия. Но най-вече ни нашепват за застрашителната духовна пустота на фарисейския тип разбиране за справедливост.

Във фокуса на първата за 2015 година среща от поредицата библейски лекции „Книгата на книгите“, по инициатива на фондация „Покров Богородичен“, е именно темата „Евангелските притчи – храна за вечния живот“. Защо Христос често говори в притчи? Актуални ли са и днес посланията, които стоят зад тези иносказателни истории от Евангелието? Има ли противоречия в тълкуванието на някои от притчите в християнската традиция? На тези въпроси заедно ще потърсим отговори с помощта на отец Добромир Димитров от Велико Търново. Очакваме ви!

dobromir-dimitrovЛектор

Прот. д-р Добромир Димитров е свещеник във великотърновския храм „Св. Мина”. От 2008 г. е редовен асистент по църковно право към катедрата „Историческо и практическо богословие” на Православния богословски факултет на ВТУ.

 

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. Проф. Асен Златаров 22)
Кога: 20 януари (вторник) 2015 г., 18:30 ч.

 

Дарение за издаване на християнска литература

« „Православният път“ – представяне на книгата
Среща с Клаус Кенет в „Къща за птици“ »